Enkel ost med mange muligheter

FAKTA Geitmyra matkultursenter for barn har utviklet kurset ”Barn
kan! Bedre mat i barnehagen – sammen med barna.” Til kurset er det utviklet et hefte med tips og ideer til inspirasjon for dere som arbeider med barn. Med tillatelse fra Geitmyra vil vi framover presentere innhold fra heftet. Kurset kan bestilles ved å følge denne linken.

Hjemmelaget kremost lager seg nesten selv. Det er dessuten en spennende prosess for barna å følge med på. Vi bruker yoghurt her, men et annet alternativ - som ikke trenger å henge over natten – er matyoghurt blandet med cottage cheese. Dere kan for eksempel blande inn frosne bær i blandingen så det blir litt mer spennende for barna.
ingredienser til ca 800 gram ost
10 dl matyoughurt
6 ss friske urter, her er det
bare å velge og vrake
2 ts salt

Framgangsmåte

Ha yoghurten i et osteklede eller kjøkkenhåndkle, og knyt igjen med hyssing. Heng det opp over en bolle eller over vasken. La det henge og dryppe av seg i 2-4 timer, eller over natten. Når yoghurten har rent av seg, løft opp kledet og brett eller hell ostemassen over i en bolle. Finhakk eller riv urtene og rør dem inn i osten. Smak til med salt.

Tips og medvirkning fra barna

  • La barna helle yoghurten i kledet, knyte det igjen og henge det opp
  • La barna hakke eller rive urtene og røre det inn i osten.