Kurset er utviklet av Mai Brit Helgesen i samarbeid med Barnehageforum.
I ny Rammeplan for barnehagen er mobbebegrepet innført: «Om et barn opplever krenkelser eller mobbing, må barnehagen håndtere, stoppe og følge opp dette.» Hensikten med dette kurset er å utvikle en felles kompetanse til å forebygge mobbing og bygge opp trygge fellesskap for alle barn.
Dette kurset har fokus på mobbing som et sosialt fenomen – et gruppefenomen. Hovedmål med kurset er å utvikle:
Kurset går over en periode på 4-6 uker, og består av fire deler: Personalmøter, avdelingsmøter, individuelt arbeid og mellomarbeid.
Når perioden er gjennomført skal barnehagen inneha den nødvendige kompetansen til å jobbe videre med mobbing og mobberelaterte utfordringer i hverdagen på en slik måte at dette både kan unngås og løses raskt dersom det skulle oppstå.
Kurset organiseres som et prosjekt og består av felles samlinger for hele barnehagen og samlinger på avdelingene/basene. Fellessamlingen skal være en start og en avslutning av kurset. Arbeidet på avdelingene/basene knyttes til analyse og drøfting av konkrete case fra det daglige arbeidet med barn i barnehagen, og teoristudier. Før hver enkelt samling skal deltakerne gjøre et mellomarbeid som består av observasjoner, lese litteratur og å se en kort videoforelesning. (Se video nedenfor)
Mai Brit Helgesen er en av de fremste fagpersonene på temaet Mobbing i barnehagen
Mai Brit Helgesen er førstelektor i pedagogikk ved UiT, Norges arktiske universitet, campus Alta. Hun har skrevet flere bøker, blant annet "Mobbing i barnehagen"
Vi liker ikke å skryte, men vi hører på hva medlemmene av Barnehageforum etterspør. I tillegg til norges desidert største database med fagartikler utvikler vi stadig flere komplette verktøy du kan bruke i din barnehage!
I vår artikkeldatabase har i flere artikler som passer til dette verktøyet