Barnehageforum - Barnehagelivets feiringer

Små og store feiringer skaper opplevelse av tilhørighet og engasjement i Nærsnes kystbarnehage.

praktisk talt

Ansatte i Nærsnes Kystbarnehage deler praksisfortellinger fra sitt arbeid og presenterer refleksjonsspørsmål leserne kan bruke på avdelingsmøter. Dette er en artikkel som er publisert i tidsskriftet Barnehagefolk nr.4/2024 

Denne utgaven av Barnehagefolk er et jubileumsnummer som markerer tidsskriftets 40 år lange reise. Barnehagen vår er ikke der riktig enda, men neste år blir vi tross alt 20 år. Da skal vi feire at 20 år med tradisjoner har kommet og gått. Noen tradisjoner har blitt værende siden starten, og noen nye har fått plass. Enkelte tradisjoner har blitt lagt opp på hylla, og andre har vi tatt ned igjen når tida har vært inne. Som en kystbarnehage med nærhet til både sjø og skog er det naturlig at flere av våre feiringer omhandler nettopp naturen rundt oss.

Hver 15. september, for eksempel, feirer vi at bålforbudet opphører. Da er alle barnehagens avdelinger på kortere eller lengre turer hvor bålet skal «åpnes». Denne dagen skal barna lukte bål ved henting! Dette er en gammel feiring som vår barnehage har hatt i mange år, og som vi kommer til å fortsette med i mange år fremover. Her får alle barna ta del i markeringen av bålet, som er så viktig for oss gjennom vinterhalvåret. For noen av barna er dette det første møte med den knitrende vennen som skal bidra til å varme frosne, små fingre, og synge sin beroligende sang for trøtte hoder. For andre er det et kjært gjensyn med vårt bærbare engangskjøkken, tørkeskap og røykmaskin i ett.

De siste årene har vi også tørket støv av en gammel feiring som har ligget i dvale i noen år – vi har blåst liv i tradisjonen med isbading. Her får de eldste barna muligheten til å bli med en ansatt ut i bukta i nærheten av barnehagen og dyppe større eller mindre deler av den lille kroppen sin i Oslofjordens iskalde saltvann. Tradisjonen feirer naturglede, mot og kystlivet gjennom hele året og blir en hendelse som snakkes om i lang tid både før og etter. Den skaper et samhold i både barnegruppa og personalgruppa og gir en opplevelse av tilhørighet: å være en del av noe større. I tillegg gir det en følelse av identitet og eierskap til vår barnehages praksis.

Etter høstens oppstart introduserte vi en ny feiring vi håper skal bli en tradisjon. Vi kaller den for gla’fredag. Hver fredag mellom klokken 9 og 10 samles alle avdelingene på et passende sted i barnehagens uteområde og tar del i en liten hverdagsfest. Vi fjonger oss med hatter, glitter, blader, blomster, og morsomme briller og feirer at en ny uke med barndommens magi har passert. Når vi er ferdig med å svinge oss til gitaren og ukulelens lekende toner, spenner hver avdeling på seg sekker og vester og vandrer hvert til sitt. Enten mot skog, sjø eller noe helt annet, og den mentale ryggsekken er forhåpentligvis fylt med glede og mot.

Felles for alle disse feiringene vi har hos oss, er at de er identitetsskapende og samlende for både små og store. Vi håper at både barn og ansatte skal kjenne på en stolthet over å være en del av vår lille barnehage, og at det vi gjør, er viktig. Vi tror at dyktige og engasjerte medarbeidere i møte med disse feiringene og tradisjonene bidrar til nettopp dette. Stolthet over vår egen arbeidsplass skaper engasjement, så da kan man si at dette går litt hånd i hånd. Godt avler godt.

Spørsmål til refleksjon:

  • Hvordan opplever du at din barnehages unike identitet feires gjennom året?
  • Når introduserte din barnehage sist en ny feiring eller markering?
  • Hvilke ulike markeringer kunne du ønske deg i egen barnehage?