Barnehageforum - Barnehageansattes lojalitetsplikt

I alle arbeidsavtaler gjelder en lojalitetsplikt – uansett om dette er uttrykkelig nevnt i avtalen eller ikke.

Torbjørn Evjenth arbeider hos advokatfirmaet 

 

 

Han er i hovedsak engasjert med juridiske problemstillinger knyttet til det han er mest interessert i: idrettsjuss, arbeidsrett og generell konfliktløsning.
Ta gjerne kontakt med Torbjørn på: evjenth@dehn.no / tlf.: 975 09 573

Dette er slik fordi det alltid forventes en lojalitet fra begge parter som inngår en avtale. Lojalitetsplikten i et ansettelsesforhold kan ses på som en utvidelse av den generelle arbeidsplikten som er beskrevet i arbeidsavtalen, og innebærer at ansatte skal handle i tråd med barnehagens interesser og avstå fra handlinger som kan være skadelige for barnehagen eller dens omdømme. Denne artikkelen handler om innholdet i denne lojalitetsplikten.

 

Innholdet i lojalitetsplikten

Lojalitetsplikten for barnehageansatte innebærer først og fremst en plikt til å utføre pålagte arbeidsoppgaver med omsorg, nøyaktighet og engasjement. Dette omfatter alt fra pedagogisk arbeid til samhandling med barn og foreldre. Videre innebærer plikten at ansatte skal unngå handlinger som kan føre til vanskeligheter for driften i barnehagen, som å spre konfidensiell informasjon eller ikke bidra til godt arbeidsmiljø.

 

Eksempler på lojalitetsplikt i praksis

  • Taushetsplikt: Ansatte i barnehager har tilgang til sensitiv informasjon om både barn og deres familier. Lojalitetsplikten krever at denne informasjonen behandles konfidensielt, og ikke deles med uvedkommende.
  • Fremme barnehagens interesser: Ansatte skal handle på en måte som støtter og fremmer barnehagens mål og verdier, både internt og i møte med foreldre, eksterne partnere og samfunnet for øvrig.
  • Aktivt bidrag til godt arbeidsmiljø: Alle ansatte har en plikt til å medvirke til godt arbeidsmiljø. Unnlatelse av å oppfylle denne plikten, eller av å si fra hvis man blir kjent med kritikkverdige forhold, kan være brudd på lojalitetsplikten.

 

Konsekvenser ved brudd på lojalitetsplikten

Brudd på lojalitetsplikten kan ha betydelige følger for både den ansatte og barnehagen. Avhengig av alvorlighetsgraden i den illojale handlingen, kan de arbeidsrettslige konsekvensene variere fra advarsler til oppsigelse eller avskjed. I tillegg kan det oppstå erstatningsansvar hvis barnehagen lider økonomisk tap som følge av ansattes handlinger.

 

Hvordan barnehager kan gjøre innholdet i lojalitetsplikten tydelig for de ansatte

For å sikre at alle ansatte forstår og etterlever sin lojalitetsplikt, kan barnehager:

  • Gjøre de ansatte kjent med barnehagens forventninger: Sørge for å ha tydelige retningslinjer og etiske regler som er lett tilgjengelige for alle ansatte.
  • Bevisstgjøring av lojalitetsplikt: Holde regelmessige samlinger med for eksempel kurs og/eller workshops om etikk og lojalitetsplikt i barnehagesammenheng.
  • Fremme en kultur hvor åpenhet og ærlighet verdsettes, og hvor ansatte føler seg trygge på å diskutere etiske dilemmaer og forbedringer i barnehagens drift.

Lojalitetsplikten er en viktig del av ethvert arbeidsforhold. Ved å forstå og respektere denne plikten, bidrar barnehageansatte ikke bare til en sunn og effektiv drift av barnehagen, men også til et trygt og stimulerende miljø for barna.