Barnehageforum - – Ledelse er noe to personer kan gjøre sammen

En høyere andel barnehagelærere i barnehagen er i ferd med å bli en realitet. Men hvordan går det når den pedagogiske ledelsen skal deles på to? I Sørhellet barnehage har de erfaring med det.

ANNONSE
Med to barnehagelærere på hver avdeling, må den ene være pedagogisk leder og den andre en form for nestkommanderende? Nei, mener Grethe Barane, styrer i Sørhellet barnehage i Klepp kommune. Der har de i flere år hatt to likestilte barnehagelærer på hver avdeling, og har gode erfaringer.
 
– Hva må til for at det skal fungere?
 
– De to likestilte lederne må ha avklart forventningene de har til hverandre, og vi som leder barnehagen må ha avklart forventningene til dem. En viktig forutsetning er også at vi har et grunnsyn vi er enige om, at alle vet hvilke mål vi har og hva vi styrer etter. Vi er en verdibasert barnehage, det vil si at vi har formulert hva som er viktig for oss og hva vi skal gjøre for hvert enkelt barn, og dette er et godt grunnlag å lede på.
 
konferanse: Lederforum 2018

Fra 1. august 2018 får vi sannsynligvis en bemanningsnorm og en bedre barnehagelærernorm. Det er på tide å diskutere hvordan denne ressursen kan benyttes på best mulig måte. Hvordan stiller vi oss til de utfordringer og muligheter som følger med flere barnehagelærere? Vi tar debatten på Lederforum 2018.

I tillegg setter vi blant annet fokus på:

  • Ledelse som balanse mellom nærvær og ambisjon
  • Tar du sjansen på tillit i din ledelse?
  • Kan du lede oppover?
 
– Hvilke råd vil du gi til andre barnehager som nå skal gjennom prosessen med å finne gode løsninger for flere barnehagelærere på samme avdeling?
 
– Start med å avklare forventninger, det er helt nødvendig. Og ha ledelse i bakhodet hele tiden: Hva er ledelse og hvordan kan vi praktisere god ledelse? Sett gjerne sammen barnehagelærere som er ulike og har ulik kompetanse, i stedet for to som er like. Og vær tydelig på at dersom én av barnehagelærerne kommer til styrer og vil gi tilbakemeldinger på kollegaen, så må de snu i døra og hente kollegaen også! sier Grethe Barane.
 
Du kan lese hele intervjuet i Tidsskriftet Barnehagefolk 4/2017 som kommer i begynnelsen av desember.

Tilstedeværelse og nærværende lederskap - tilgjengelig i passe doser

Personalet krever lederens tilstedeværelse, både fysisk og psykisk. Her finner du et verktøy for å jobbe med nettopp dette.

Les mer >>

Gode råd når du skal gi kritikk

Konkret, konstruktiv og kjærlig er stikkord for å komme seg videre i konflikter

Les mer >>

Strategier for å forebygge konflikter

Sjekkliste med de personlige, sosiale og organisatoriske ressurser som du kan bruke for å forebygge konflikter.

Les mer >>

Lederen har ordet!

Hilde ønsker seg en større grunnbemanning og ansatte som gir av seg selv

Les mer >>

Har ikke tid til å lede eller prioritere lederutvikling

Det skrives mange artikler og bøker om å ta kontroll på tiden. Det finnes råd men det hjelper dessverre lite de som ikke har tid til å lese, diskutere og reflekter. Derfor kommer det her en kort artikkel, med noen refleksjonspunkter og et mulig gjenkjennbart eksempel tildiskusjon.

Les mer >>

Hvordan gå fram når du skal gi kritikk til sjefen?

Å gi kritikk til sin egen sjef krever både mot, overveielser og forberedelse. Men det er mulig å gjøre dette på en måte som fører til endring på det området du er misfornøyd med.

Les mer >>

Den gode to-do listen

Ta tak i oppgavene som ligger og venter og lage en to-do liste som fungerer

Les mer >>

Lederen har ordet!

Jeg skulle gjerne hatt litt mer tid til å sette meg ned i fred og ro og reflektere rundt det vi jobber med

Les mer >>

Lederen har ordet!

Nina drømmer om å ta med hele personalgruppen på en studietur til Reggio Emilia

Les mer >>