En annerledes lasagne som smaker friskt og godt

Fakta Geitmyra matkultursenter for barn har utviklet kurset ”Barn kan! Bedre mat i barnehagen – sammen med barna.” Til kurset er det utviklet et hefte med tips og ideer til inspirasjon for dere som arbeider med barn. Med tillatelse fra Geitmyra vil vi framover presentere innhold fra heftet. Kurset kan bestilles ved å følge denne linken.
Denne oppskriften har flere ulike prosesser, og det er en ypperlig mulighet til å dele opp avdelingen i grupper og la alle barna få delta. Her brukes squashskiver i stedet for pasta.

FRAMGANGSMÅTE

Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Vask, rens og del opp grønnsakene. Lag skiver av squashen med en ostehøvel. Legg squashen i et dørslag og dryss litt salt over for å trekke ut litt vann.
Varm matoljen i en stekepanne eller gryte. Tilsett løk og hvitløk og surr det til løken er myk og blank.
ingredienser til 16 barn og 4 voksne
700 gram eller 3 store
squash i skiver
0,5 dl matolje
2 løk, finhakket
6 fedd hvitløk, !nhakket
12 gulrøtter, grovhakket
4 stenger stangselleri, !nhakket
2 bokser hermetiske tomater,
(400 grams bokser)
2 ss tomatpuré
1 boks bønner,
(400 grams boks)
3 ss kruspersille, finhakket
2 ts oregano, tørket eller frisk
2 ts basilikum, tørket eller frisk
1 l melk
4 ss hvetemel
2 ss margarin
1 ts muskatnøtt, revet
7 dl ost, revet
Salt
Pepper
Tilsett stangselleri og gulrøtter og rør godt om. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré og krydder. La det småkoke i 10-15 minutter og tilsett bønnene helt til slutt. Smak til med salt og pepper.
Smelt 2 ss margarin i en gryte, tilsett hvetemel og rør det jevnt. Tilsett 3 dl melk, og kok opp under omrøring. Tilsett resten av melken etter et par minutter når sausen begynner å tykne. Smak til med salt, pepper og muskat og tilsett 1/3 av osten. Rør til du har en jevn ostesaus.
Legg ett lag med ostesaus i bunnen av to store smurte ildfaste former. Legg deretter squashskivene, grønnsaksausen og ostesausen lagvis. Avslutt med ostesaus og dryss over resten av osten. Stek lasagnen midt i stekeovnen i 30 minutter.

TIPS OG MEDVIRKNING FRA BARNA

  • Del barna i grupper
  • Den første gruppa kan lage grønnsaksausen. Barna kan skrelle, dele og kutte grønnsakene
  • Den andre gruppa kan lage ostesaus
  • Den tredje gruppa kan lage squashskivene
  • Den fjerde gruppa kan fordele ingrediensene på to store ildfaste former
  • Fortell barna hvor grønnsakene kommer fra.