Barnehageforum - 5 trinn for å skape stimulerende samspill på lekeplassen

Test ut hva som skjer når dere, som barnehagepersonale, bruker lekeplassen på en annen måte enn dere pleier.

ANNONSE

Guiden kan hjelpe dere til å utnytte det pedagogiske potensialet til lekeplassen og skape konstruktive samspill med barna i lek, rutiner og aktiviteter på lekeplassen.

 

VErktøykassa 2021 - Bli abonnent du også!

 

 

1. Gå lekeplassens pedagogiske potensial etter i sømmene

Gjennomgå lekeplassen deres med kritiske, pedagogiske briller og vurder om lekeplassen understøtter allsidige leke- og aktivitetsmuligheter. Hva er for eksempel barnas muligheter for sanselek, fordypning eller rollelek? Har dere regler på lekeplassen som kan være en barriere for barnas samspill i lek og aktiviteter? Bidrar organiseringen av lekeplassen til å understøtte at barna kan leke fordypet uten å forstyrre hverandre unødig? Tenk over hva som er lekeplassens pedagogiske potensial og utfordringer.

 

 

2. Gå på oppdagelsesferd i barnas perspektiver på lekeplassen

Undersøk hva barna er spesielt opptatt av på lekeplassen. Hold for eksempel øye med hvordan barna beveger seg rundt på lekeplassen. Ved å gå på oppdagelsesferd i hvilke leker barna leker, hvor og sammen med hvem, blir det mulig å understøtte de lekene og aktivitetene som har betydning for barna, akkurat som det skaper utgangspunkt for å forandre de reglene, vanene og fysiske omgivelsene som ikke er formålstjenlige for barnas deltakelse på lekeplassen.

 

3. Rett søkelyset mot hvilke pedagogiske intensjoner dere har på lekeplassen

Tenk gjennom hvordan tiden på lekeplassen henger sammen med og understøtter den pedagogiske læreplanen dere jobber med. Tenk for eksempel gjennom hvordan dere kan skape rom for pedagogisk samspill og nærvær. Vær spesielt oppmerksom på barnas frie lek og grovmotoriske utfoldelse. Hent eventuelt gode erfaringer fra ganger da dere har klart å engasjere dere i lek og aktiviteter innendørs.

 

 

4. Organiser dere for bedre samspill på lekeplassen

Finn muligheter og barrierer i organiseringen og planleggingen deres. Hvilke roller har dere når dere er ute, og hvilke roller har dere inne? Tenk for eksempel gjennom hvordan dere kan fordele praktiske oppgaver på best mulig måte, slik at det også er rom for samspill med barna og engasjement i barnas lek.

 

5. Skap deltakelsesmuligheter for alle barn

Tenk gjennom om alle barn har mulighet til å delta i lek og samspill på lekeplassen, eller om dere kan hjelpe flere til å delta. Still for eksempel aktiviteter til rådighet, og sett i gang leker slik at de barna som har vansker med å inngå i den frie leken, får andre muligheter. Vurder også om dere kan være mer til stede i leken for å hjelpe flere barn til å engasjere seg i lek.

Guiden er kvalitetssikret av professor Ellen Beate Sandseter ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning i Trondheim.

 

Flere artikler innen Den viktige leken

Utfordrer synet på lek

Er lek blitt redusert til et pedagogisk redskap for barns læring?

Les mer >>

Stor forskjell på lek og voksenstyrt aktivitet

Barna viser med ekte innlevelse og engasjement at leken er viktig for dem. Om vi ønsker å finne ut hva lek er mener jeg derfor vi må spørre barna først.

Les mer >>

Den deltakerstyrte lekens viktigste kjennetegn er åpenhet

Jeg bruker ikke begrepet fri lek fordi det på mange måter er misvisende. Der er ikke snakk om å være fri, men om et sted for å skape noe.

Les mer >>

Her lever rolleleken!

Hvordan legger man til rette for god rollelek? Vi har snakket med to barnehager som har leken høyt på prioriteringslisten.

Les mer >>

Leken fødes på stellebordet

For at leken skal utvikles må vi leke med barna, lære dem å forstå lekesignalene og å skille «på liksom» fra «på ordentlig»

Les mer >>

Kroppslig aktiv lek i barnehagen –spørreundersøkelse.

Hva tenker du om lekeslossing i barnehagen?

Les mer >>

Hurra for leken!

Alle er enige om at lek er et særtrekk hos barn, og at lek spiller en avgjørende rolle for barns mentale utvikling.

Les mer >>

Ski som aktivitet i barnehagen

Tenk deg å høre en gjeng med hylende glade barn ute på ski en klar vinterdag.En gjeng som kommer tilbake til barnehagen med røde roser i kinnene og et stort smil om munnen. Foreldre som henter sine stolte barn, som litt sliten forteller hvordan de mestret å kjøre ned bakken med porter og hopp.

Les mer >>

Barn får tillit til voksne som leker

Det kan virke som om barnehagebarna «fører protokoller» over hvilke ansatte som er lekne, og hvem som ikke er det. Skal vi ivareta barns rett til lek i praksis, kommer vi absolutt lengst med det første.

Les mer >>