Barnehageforum - Den deltakerstyrte lekens viktigste kjennetegn er åpenhet

Jeg bruker ikke begrepet fri lek fordi det på mange måter er misvisende. Der er ikke snakk om å være fri, men om et sted for å skape noe.

ANNONSE

I stedet bruker jeg begrepet deltakerstyrt lek, og det treffer på mange måter det som er helt sentralt ved leken, nemlig at det er de som leker sammen som skal bestemme hva det er som er meningsfullt med den leken som er i gang.

Når retten til å definere det meningsfulle tilhører de som deltar i leken, så kan mye skje. For meg betyr dette at leken ikke bare byr på muligheter, men på mulige muligheter.

Deltakernes evne til åpenhet er det viktigste kjennetegn ved den deltakerstyrte leken. Her må man si ja til mye, og bare gjennom dette ”ja” er det mulig å være en del av denne leken. Som Nietzsche sa så kan man ikke være et pinnsvin hele tiden.

Er lekbasert læring egentlig lek?

Det er mulig å bruke lekens kvaliteter til å skape læringssituasjoner i en institusjonalisert sammenheng – som i en barnehage. Om dette er lek eller ikke kommer for meg an på om kravet om deltakerstyre er oppfyllt.

 

nordiske impulser 4-5 mai 2020

Læringsbasert lek kan bare være tro mot leken hvis den gjør det mulig å snakke om en deltakerdrevet praksis. Ellers er det bare noe som kan minne om lek.

Hvorfor er fri lek viktig?

I leken rekker vi ut etter andre på måter som viser hvem vi er, og vi tør vise andre disse sidene av vår menneskelighet i leken. På denne måten blir leken både et sted hvor vi er åpne, modige, sjenerøse, og hvor vi ofte oppdager dimensjoner både ved oss selv og andre som vi ikke tidligere var oppmerksom på.Lek – forstått som deltakerstyrt lek - er viktig fordi den sier noe om hvem vi er som mennekser, og for meg er dette knyttet til grunnleggende eksistensielle spørsmål. Friedrich Schillers berømte setning om at det er i leken at vi er vi aller mest menneskelige, er en viktig  begrunnelse for hvorfor leken er vigtig.

I den deltakerstyrte leken møter vi oss selv og andre på helt unike måter, og derfor er leken helt avgjørene for at vi kan leve et godt liv.
 

 

Flere artikler innen Den viktige leken

Myrfolket - en verden av magi og følelser

I prosjektarbeidene i Djupmyra FUS barnehage står barnas interesser og lek i fokus. Det gir dem en reell innflytelse og påvirkningskraft i egen barnehagehverdag.

Les mer >>

Barnehagens betydning for små barns lek og lekende samvær

Ellen Os skriver om barns lek og lekende samvær og den voksnes rolle.

Les mer >>

Trivsel i toddlerfellesskapet

-et utviklingsarbeid om toddlernes særegne lek med gjenbruksmaterialer

Les mer >>

Barn som ikke leker er voksnes ansvar

Hvorfor har en del barn vansker med å komme med i leken? Hvorfor tar noen barn aldri initiativ til lek med andre?

Les mer >>

Leken fødes på stellebordet

For at leken skal utvikles må vi leke med barna, lære dem å forstå lekesignalene og å skille «på liksom» fra «på ordentlig»

Les mer >>

Sett av rikelig med tid til barnas frie lek

I lekforskningen beskrives lek ofte som en frivillig aktivitet hvor selve aktiviteten er det viktigste. Sånn er det også når man spør barn om hva lek er. Det beskrives gjerne som en selv-kontrollert aktivitet hvor voksne ikke har bestemt hva de skal gjøre. En aktivitet som kjennetegnes av at det som skjer er artig, aktivt, spontant, fritt, ubegrenset, selv-initiert og naturlig.

Les mer >>

Løp og lek

Slik husker jeg barnas lek:

Les mer >>

5 trinn for å skape stimulerende samspill på lekeplassen

Test ut hva som skjer når dere, som barnehagepersonale, bruker lekeplassen på en annen måte enn dere pleier.

Les mer >>

Det utviklingspsykologiske perspektivet på lek

Det utviklingspsykologiske perspektivet bygger på de siste tiårenes spedbarnsforskning, som klart viser at mennesket er født til å samspille, og at leken er en veldig viktig måte å samspille på.

Les mer >>