Barnehageforum - Arbeidsgivers omsorgsplikt

Som arbeidsgiver har alle barnehager en plikt til å legge til rette for at de ansatte mestrer jobben sin. Barnehagen skal blant annet til enhver tid sørge for at alle ansatte har et forsvarlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø.

Torbjørn Evjenth arbeider hos advokatfirmaet 

 

 

Han er i hovedsak engasjert med juridiske problemstillinger knyttet til det han er mest interessert i: idrettsjuss, arbeidsrett og generell konfliktløsning.
Ta gjerne kontakt med Torbjørn på: evjenth@dehn.no / tlf.: 975 09 573

Kjennskap til omsorgsplikten er særlig viktig i en barnehage, siden det ikke bare er ansatte, men også barn det kan gå ut over, dersom arbeidsmiljøet ikke er godt. Denne artikkelen handler om hva omsorgsplikten innebærer i praksis.

 

Hva er omsorgsplikten?

Omsorgsplikten er den rettslige plikten en arbeidsgiver har til å ta vare på de ansatte. Disse pliktene kan både utledes av selve arbeidsavtalen og av lovbestemmelser som gjelder uavhengig av arbeidsavtalen. Ett eksempel på en slik lovbestemmelse, er arbeidsmiljøloven § 4-1 (1), hvor det er bestemt at arbeidsmiljøet i barnehagen skal være fullt forsvarlig. Omsorgsplikten innebærer blant annet at ledelsen skal sørge for at de ansatte ikke utsettes for unødvendig skaderisiko ved utførelse av arbeidet, og at arbeidsvilkår er i tråd med lovens krav.

 

Arbeidsmiljølovens krav

Arbeidsmiljøloven er sentral når det gjelder å definere og regulere omsorgsplikten. Loven peker blant annet på at arbeid skal være helsefremmende og meningsfylt. For at barnehagen skal kunne oppfylle dette, må det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Dette innebærer for eksempel et stadig fokus på å bevare alt fra trygge og helsefremmende arbeidslokaler til å sørge for at utstyr er i god stand og er godt vedlikeholdt.

 

Konsekvenser hvis barnehagen ikke oppfyller sin omsorgsplikt

Dersom en barnehage ikke oppfyller omsorgsplikten, kan konsekvensene bli betydelige. Hvis en ansatt for eksempel utsettes for en skade eller sykdom på grunn av mangelfulle forhold på arbeidsplassen, kan barnehagen bli erstatningsansvarlig. En annen konsekvens kan bli dårlig arbeidsmiljø, noe som både vil kunne gjøre det mindre hyggelig å gå på jobb i barnehagen, og ofte også ha negativ påvirkning på barnas hverdag.

 

Hvordan omsorgsplikten kan oppfylles

For å sikre at omsorgsplikten oppfylles, bør barnehager:

  • Bevisstgjøre ledende ansatte om omsorgsplikten
  • Vise at barnehagen tar HMSarbeidet på alvor ved å:
    • gjennomføre regelmessige risikovurderinger og tilpasse arbeidsmiljøet for å forebygge potensielle farer,
    • tilrettelegge for god kommunikasjon og samarbeid mellom ledelse og ansatte for å sikre at alle er informert om og engasjert i arbeidsmiljøspørsmål og
    • tilby opplæring og veiledning til ansatte om hvordan de kan bidra til et trygt og positivt arbeidsmiljø.

Kjennskap til og utøvelse av barnehagens omsorgsplikt er viktig for å skape et trygt og godt arbeidsmiljø både for de ansatte og barna. Ved å øke kjennskapen til denne plikten, vil barnehager ikke bare oppfylle juridiske krav, men også bidra til et arbeidsmiljø hvor både ansatte og barn trives og utvikler seg.