Hva er det som gjør at vi skal forske og undre i barnehagen? Jo, en av tingene er jo at barn lurer på så mye. I Årvollskogen barnehage i Oslo har små og store latt seg inspirere av Albert Åberg og hans spennende eksperimenter.
Eksperimenter med Albert Åberg: Rosinheisen
– Det å få svaret servert alltid er ikke det vi vil huske best i ettertid. Det som gjør mest inntrykk, og som vil bli husket, er jo når vi aktivt tar del i å gjøre tingene. Fra barna er bittesmå undrer vi oss sammen med dem om hva det er som skjer, eller at det holder sammen, men på et tidspunkt er det som om vi voksne stopper opp litt. Vi slutter å undre oss, og gir bare svarene med en gang, sier Sondre Bjaberg, pedagogisk leder i Årvollskogen barnehage, og kommer med et eksempel:
– Hva er det som gjør at kumlokkene er akkurat runde? Hvorfor er de ikke firkantet? Eller trekantet? Dette er ting som mange voksne ikke vet en gang, og derfor velger vi bare å la det gå.
Men, det å ta seg tid til å undre seg og forske sammen med barna, lytte engasjert til hva de har å si og hva de tror kommer til å skje, er både interessant og veldig lærerikt for oss voksne: Det er givende å få lov til å ta del i verden sett med barns øyne, og det er akkurat det man gjør når man eksperimenterer og forsker sammen.
– Det skaper en fantastisk felles opplevelse og fine øyeblikk, hvor du knytter barna nærmere til deg. Noen ganger ender det i trillende latter, mens andre ganger vil du kanskje ikke få noen svar i det hele tatt.
For hva er det egentlig som gjør at en ballong fylles med luft? At en pinne knekker når den er tørr, men ikke når den er fersk? Eller at en rosin ligger på bunnen i vann, men ikke når du legger den i farris? Og er det virkelig sant at du kan få mark i magen av å spise snø, slik mange barn og voksne tror?
– Hva om du putter en hånd i kaldt vann, og den andre i varmt vann, for så å putte dem i halvlunkent vann etterpå? Jo, hånden som var varm, kjennes som om den har blitt kald, og hånden du puttet i kaldt vann kjennes varm. Hvordan kan det henge sammen at følelsen plutselig endrer seg?
– Her er det så mye å se videre på og gjøre sammen, med fokus på barnas glede, nysgjerrighet og egne initiativ, sier Bjaberg engasjert.
Han forteller at boken «Albert Åbergs eksperimenter» har enkle forsker-undre oppgaver, og er fin å bruke for å komme i gang. Den gir et godt innblikk i hvordan det kan være å forske sammen med barna gjennom å sette seg ned og undre mer, ta barna på alvor når de lurer på noe og legge til rette for samtaler og diskusjoner.
– Å forske og undre seg er en så viktig del av barnehagehverdagen, og mange gjør dette hver eneste dag. Det skaper både glede og forventninger, forankrer barna til verden og de blir tatt på alvor med sin mening og hva de tenker og tror.
– Her er det ingen som skal le av hverandre, og ingen skal tape. Hver enkelt stemme skal bli hørt. På denne måten lærer barna seg å argumentere, få frem ord og handling og legge flere ord bak det man mener. Det er ikke alltid nødvendig å skrive det ned, men kan være morsomt å dokumentere overfor foreldre for å gi dem et fint innblikk i hva barna sier og mener, oppfordrer Bjaberg.