Humler og bier tar seg snart en pause. Men det er nå på høsten vi kan nyte godt av jobben de har gjort.
I Skogfuglen barnehage har de hatt sin egen bikube denne sommeren, trygt plassert på en gård i Sørkedalen. Nå kan barna nyte honningen som de arbeidsomme biene har produsert.
- Tenk også på all frukt og bær vi kan nyte nå på høsten! Alt takket være arbeidet humler og bier har gjort tidligere i år, sier Mirella Flood.
Mirella Flood har tidligere skrevet om bier og humler i Verktøykassa. I nr 1 om bie- og humleprosjektene som barnehagen har gjennomført de siste årene, og i nr 2 om «Humlesafari». Hun er rullerende kunstpedagog i Tårnsvalens barnehager i Oslo, og har i tillegg et brennende engasjement for de summende vennene som gjør en så viktig jobb i naturen. I flere år har hun ledet vår- og sommerprosjekter i barnehagene med humler og bier som tema. I år tok de det et steg videre.
Ingen fikk panikk, barna var rolige og viste dyp respekt for de små, flittige biene.
Egen bikube
Arash, en av pappaene i barnehagen viste seg å være profesjonell birøkter, og kom med et uimotståelig tilbud: Barnehagen kunne få sin egen bikube om de ønsket det.
- Det måtte vi selvsagt si ja til! Bikuben kom først til barnehagen, slik at vi fikk dekorert den med flotte farger og gjort den til vår, for deretter å bli fraktet til en gård i Sørkedalen som Tårnsvalen eier. I tillegg skaffet Arash bidrakter til barna, slik at vi kunne dra opp dit på forsommeren og studere kubene på nært hold, og observere hva som foregikk inni bie kolonien.
|
|
- Vi var litt spente på hvordan det skulle gå, noen synes jo at bier er skumle når de kommer for nær. Men det ble en stor og positiv opplevelse. Mengder av bier summet rundt oss, og noen satte seg på oss slik at vi kunne se dem veldig godt. Ingen fikk panikk, barna var rolige og viste dyp respekt for de små, flittige biene. Barna fikk både se selveste biedronninga, eggene, larvene og mange jente- og guttebier. Det var utrolig spennende og lærerikt å være med på. Et av barna ble ekstra god venn med en guttebie uten brodd, og ville gjerne ha den med seg hjem. Den satt på hånden hennes lenge og det ble et berørende møte, forteller Mirella.
Barna var godt forberedt, og hadde blant annet snakket mye om at humler og bier egentlig er fredelige og vennskapelige vesener. De stikker jo bare når de blir forstyrret. I tillegg er det slik at hann-biene ikke har brodd, og ikke kan stikke i det hele tatt.
|
|
Egen honning
Når dette leses har den omtalte birøkter-pappaen vært i barnehagen med bivoks-rammene til barnehagens egen bikube, og barna har selv slynget honningen, slik at honningen renner ut. Dermed har hvert barn i gruppa fått sitt eget glass med egenslynget honning!
Disse summende vennene våre, som er helt grunnleggende for vår eksistens, de er i fare.
- Når vi kommer til høsten er jo humle- og biesesongen over. Bier går til i dvale i kuben til neste år, og dronninghumlene og arbeiderne har gjort jobben sin for godt og dør. Neste års nyklekkede humledronninger graver seg ned under jorda og sover alene der hele vinteren fram til neste vår. Det er også en lærerik og spennende del av historien.
Men for oss mennesker er det nå vi kan høste fruktene av arbeidet deres. Både honningen fra biene, men ikke minst alt det andre gode vi kan spise takket være dem. Hadde det ikke vært for disse livsviktige, pollinerende innsektene hadde vi ikke hatt verken blåbær, ketsjup, kaffe eller kakao!
Men disse summende vennene våre, som er helt grunnleggende for vår eksistens, de er i fare. Bestandene er på vei nedover, og de trenger hjelp fra oss mennesker for å overleve. Særlig kritisk er det for villbiene og humlene.
- Dette bør både barn og voksne vite om, så i våre barnehager sår og planter vi bie vennlige blomster på utearealet om våren, dette blir humle og bie restauranter. Vi vil garantert snakke om betydningen av humler og bier hvert år framover og håper andre barnehager henger seg på, lover Mirella Flood.