Barnehageforum - Fra krise til utvikling - dare to care

Hva skjer når vi er under press eller i kriser, personlig eller i personalgruppa?

Enten vi vil det eller ei; kriser og konflikter vil alltid oppstå. Konfliktsituasjoner er faktisk et grunnvilkår for all menneskelig sameksistens, mener Rune Strøm.

- Det som er viktig er hvordan vi håndterer konfliktene. Handler vi i affekt og skriker til hverandre? Unngår vi hverandre eller baktaler hverandre? Ja, da vil konflikten mest sannsynlig få en nokså negativ karakter, og dårlig psykisk arbeidsmiljø kan bli resultatet.

Rune Strøm

- Men om vi derimot evner å være nysgjerrige på hverandre, evner å snakke åpent og ærlig, uten å såre hverandre unødvendig ja, da kan konflikter gi ny kunnskap, selvinnsikt, utvikling og gjensidig respekt, sier Strøm.

 

Tørre å ha omsorg

Rune Strøm er kommunikasjonsekspert, og en av Danmarks mest populære foredragsholdere. Han er utdannet sosialpedagog, og er kjent for å bruke både mye energi, mye humor og egne erfaringer når han snakker om selv de vanskeligste tema. Rune Strøm er en av foredragsholderne under Lederforum 2020.

Rune Strøm har erfaringen – og vet hvordan man kan snu kritikk og kriser til noe positivt.

- På samme måte som med konflikter, kan også kriser føre til noe positivt. Vi må tørre å stille spørsmål hvis vi merker en negativ endring hos en kollega, hvis vi ser at noen sliter eller virker deprimerte. Vi kan ikke «fikse» andre mennesker som er i en krise, men vi kan stille oss til rådighet og være sammen med dem som har det vanskelig.

 

Hvordan sorterer du skrald i hverdagen?


Men krisehåndtering er også et spørsmål om å tørre å ha omsorg for seg selv, sier Strøm.

- Det å endre vårt forhold til egne tanker og følelser fremfor å undertrykke eller endre innhold i dem, er den beste veien til bedring og til å leve ut sitt potensiale. Det å møte seg selv meg empati og forståelse i stedet for fordømmelse, er helt avgjørende.

 

 

 

Sortere søppel

«Sådan sortere du skrald i hverdagen» er ofte én av Rune Strøms overskrifter. For det å sortere «søppel» er helt nødvendig, både privat og i jobbsammenheng.

- Søppel er en metafor for frustrasjon, og frustrasjoner er noe vi alle opplever. Når vanskelige følelser og tanker overvelder oss, mister vi av og til både overblikk og overskudd. Når mengden av uløste problemer hoper seg opp, oppstår det ofte dårlig samarbeid. Da er det nødvendig å sortere og gjenbruke våre frustrasjoner til noe konstruktivt., sier Rune Strøm.

Hvordan motivere og skape mer arbeidsglede?

Å kjenne kunsten å motivere sine medarbeidere og ikke minst deg selv, er en sikker vei til å skape gode resultater for din organisasjon. Motiver til arbeidsglede, og din arbeidsplass blir ikke bare et bedre miljø å være i – det øker også effektiviteten.

Les mer >>

Konflikter i personalgrupper

Hva handler konfliktene i barnehagen egentlig om, og hva gjør styrere med dem? I hvilken grad unnviker styrerne konflikter?

Les mer >>

Fra fagperson til leder

Å bli leder er noe annet enn å være leder. En av hovedutfordringene er å løsrive seg fra sin faglige rolle og identitet.

Les mer >>

Hvordan holde effektive møter?

Hvis du ikke vurderer viktigheten av møter kan du risikere å kaste bort mye verdifull tid

Les mer >>

Trivsel i alle ledd er det viktigste

Hvordan leder man en barnehage som blir kåret til Årets barnehage? Daglig leder Kathrine Eide Haugland mener trivsel og tydelig ledelse er to av de viktigste stikkordene.

Les mer >>

To spørsmål som kan stoppe deg fra å gjøre noe dumt

Sinne, frustrasjon eller utålmodighet kan føre til at vi handler uhensiktsmessig.

Les mer >>

Trivsel i personalgruppen

For å få til god trivsel på arbeidsplassen kreves det at både ledere og medarbeidere involverer seg.

Les mer >>

Kan du være venner med en medarbeider?

Du behøver ikke overgi deg totalt til rollen som den ensomme ulv selv om du er leder. Det er ikke noe i veien for at du kan være venner med en medarbeider, men det krever bare at du tar noen forholdsregler.

Les mer >>

Når lederen mobber

Lederen har i kraft av sin makt en sterk posisjon og kan risikere å misbruke den i forhold til den enkelte medarbeider.

Les mer >>