Barnehageforum - Fugl i skapet

Det piper i skapet, sa Kari. – Hva mener du? – Det piper i kjøkkenskapet, det en fugl der. - Hallo, fugler er ikke i kjøkkenskap, sa jeg og åpnet skapet.

Der var det ingen fugl, bare glass og tallerkener. (Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.)

 

Mysteriet med piping i skapet heter det. For det piper i skapet. En morgen flyttet pipen seg til et annet skap. Da ble det fart i meg. Jeg ålet meg inn i det høye skapet der det er et hull bak. Inni mørket der lyste jeg med lommelykten. Det er helt stille. Ingen piping. Akkurat når jeg skal rygge ut av skapet, kommer det et lite pip. Så ett til! Rett foran nesa på meg. Og i lyset fra lommelykten ser jeg den lille fyren. Med veldig bustesveis. Han kikker opp på meg og sier helt forsiktig, - pip? Jeg svarer, - greit, pip pip. Jeg forstår. Du trenger hjelp.  – Pip, pip, svarer den lille fjærballen med bustesveisen.

 

Jeg løfter ham forsiktig opp og plasserer ham i skogkanten bak huset. To voksne linerler flyr rundt meg og viser at de er pappa og mamma til fugleungen fra kjøkkenskapet.

 

Litt senere på dagen spiser vi middag. Vi prater om hvordan fuglen har kommer seg bak kjøkkenskapet. Da sier det pip i skapet igjen! Å nei, skal dette aldri ta slutt. Hvorfor dytter disse to linerlene ungene sine inn i vært kjøkken? Jeg krabber inn bak skapet og plukker ut en liten fuglejente som er minst like bustete på huet som broren. Hun får friheten utenfor huset og takker for hjelpen ved å legge en varm, klissete bærsj på hånden min.

 

Vi forstår at disse to fugleungene må ha kommet seg inn i en luftekanal på baksiden av huset vårt. Ja, mamma- og pappa-linerlen har nok fløyet inn i en luke og laget reiret inni der. Så har smådottene som kom ut av egget ramlet ned bak kjøkkenskapet vårt.

 

Så går det en natt og Kristine sier; nå piper det på badet! Alle går til badet, og der piper det. Bak dusjen liksom. Vi finner ingen fugl men senere på dagen sitter det en fugleunge i vinduskarmen på rommet ved siden av badet. Det er Pip nr 3 og hun eller han er lett å kjenne igjen på sveisen. Kristine åpner vinduet og slipper ut ungen og en voksen linerle kvitrer fornøyd på innsiden.

 

Fugl i skapet er gøy det!