

For det første er det faktisk en del nytt. For det andre mener jeg at det ikke finnes barnehager som drives fullt og helt i samsvar verken med den forrige eller den nye rammeplanen. For det tredje understrekter rammeplanen, som er en forskrift, at barnehager skal være kontant lærende. Det finnes alltid noe som kan fornyes og forbedres. Faktisk finnes det også en del barnehager som burde slutte å gjøre noe av det de gjør.
Mine viktigste råd er to. Og det er to råd som henger sammen.
For det første er jeg opptatt av at det må dykkes i den nye rammeplanen. Den må leses, dissekeres og diskuteres. Sentrale begreper må trekkes fram og drøftes. Hva betyr egentlig danning? Hva er begrunnelsene for medvirkning? Hva er forskjellen på livsglede og livsmestring? Og hvorfor er begrepet teknikk nå byttet ut med teknologi? Å kna på begreper er en forutsetning for å vite hva som forventes.
For det andre må barnehagen sikre seg et rimelig objektivt bilde av seg selv. Det er vanskelig å vite hvor vi skal hen i framtiden, dersom vi ikke vet hvor vi er i dag. Her kan Utdanningsdirektoratet sin ståstedsanalyse være til god hjelp. Å avdekke sterke og mindre sterke sider ved egen barnehage er et bedre utgangspunkt enn å synse. Det som er bra, skal bevares og utvikles. Noe kan sikkert revitaliseres, og ny praksis bør prøves og kanskje innføres. Og så er det viktig å finne det som skal ut og glemmes.
Det er i dette gapet mellom rammeplanens forventninger på den ene siden og eksisterende praksis på den andre at de nye mulighetene finnes. Det er her styrer skal føre an og sammen med barnehagelærerne presentere forventninger og lede pedagogikken. Det er her ny forståelse, nye modeller og nye bilder av praksis skal skapes og implementeres. Og så må vi hele tiden tenke langsiktig, men ikke stoppe for lenge opp!
Les også
Flere barnehagelærere – hvordan skal vi bruke dem?
En høyere andel barnehagelærere er endelig i sikte. Men hvordan skal barnehagen utnytte denne ressursen på beste måte?
Les mer >>Data i barnehagen . en masteroppgave
Denne oppgaven er en kartlegging av hvilken rolle IKT og digitale verktøy spiller i arbeid med barna i barnehagen.
Les mer >>Hva gjør du når barna leker?
For barna er det selve leken som er det viktigste, ifølge FNs konvensjon om barns rettigheter.
Les mer >>Om Rudolf Steiner
Her finner du en innføring i tankene bak Steinerpedagogikken slik Rudolf Steiner utformet den.
Les mer >>Når barn og foreldre opplever kriser og sorg i forbindelse med flukt og migrasjon
Hvordan barn opplever etableringsfasen i et nytt land, påvirkes i stor grad av familiens bakgrunn, og hvorfor de har forlatt hjemlandet. Likevel vil sorg og tap over det de har forlatt, være noe som er felles for de fleste.
Les mer >>Barns rettigheter: øvelse 2
Dette er en praktisk øvelse til arbeidet med menneskerettigheter i barnehagen
Les mer >>