Barnehageforum - Svanhilds Reise – et opplegg for læring om natur og miljø

Vi har sammen med Svanemerket utviklet opplegget Svanhilds Reise.

Sammen med artikkelserien «Miljølære for barnehagefolk utgjør opplegget en komplett pakke for arbeid med natur og miljø i barnehagen. 

Svanhilds reise er en aktivitetspakke laget til barnehager som gjør det enkelt og morsomt å lære barna om natur og miljø. Gjennom fantasifulle fortellinger, fargerike illustrasjoner, oppgaver og forslag til aktiviteter, favner aktivitetspakken alle fagområdene i Rammeplan for barnehagen med hovedvekt på Natur, miljø og teknikk.
 
svanhilds reise Bestill aktivitetspakken i BarnehageButikken
 

”Det er et mål at barn skal få en begynnende forståelse av betydningen av en bærekraftig utvikling. I dette inngår kjærlighet til naturen, forståelse for samspillet i naturen og mellom mennesket og naturen.” (Rammeplan for barnehagen)

Det er Svanemerket, det offisielle nordiske miljømerket, som har utarbeidet denne unike aktivitetspakken med støtte fra Barne-og likestillingsdepartementet og i samarbeid med Barnehageforum. Svanhilds reise er et ikke-kommersielt produkt som har til formål å gi barna gode og gøyale opplevelser knyttet til vår mangfoldige natur, og vise barna at vi som enkeltpersoner kan gjøre mye for å løse dagens miljøproblemer.
Den unge sangsvanen Svanhild har i mange år vært Svanemerkets maskot, og høsten 2012 blir hun å se på barne-tv i serien Blekkulf som har premiere på NRK Super, som en av Blekkulfs venner. Svanhilds reise handler bare om Svanhild, og målgruppen er de to eldste aldersgruppene: 5 og 6 - åringene.

Aktivitetspakkens innhold

  • Sju fortellinger som gir grunnlag for sju samlinger for barna
  • Manus til opplesing
  • Postkort fra Svanhild
  • Postkort barna kan ta med hjem
  • Stort oversiktskart til bruk i samlingsstundene
  • Oppgaver og forslag til aktiviteter

Fortellingene

En dag finner Svanhild en liten barkebåt med en beskjed om at noen trenger hjelp. Menneskene har nemlig glemt dem! Svanhild tar farvel med Blekkulf og de andre vennene sine der hun bor, og begir seg ut på en reise for å finne de som trenger hjelp. Det viser seg å være mange forskjellige småfolk som har ulike miljøproblemer. Eksempelvis Badevaktene som er livredde for et skummelt algemonster grunnet forurenset vann, Ispikene som har smeltet bort fordi bilene promper for mye CO2 eller Rederydderne som har mistet skogen sin fordi menneskene har tatt trærne for å lage papir.

Småfolkene er fantasifigurer som har sin bestemte funksjon i naturen, og mange av historiene viser hvordan alt i naturen henger sammen og hvordan det vi gjør påvirker den. Svanhild hjelper småfolkene med å løse miljøproblemene de står overfor, men for at de ikke skal få det samme problemet igjen trenger de hjelp fra barna.

Fortellingene er både morsomme og inkluderende, og tar også for seg mellommenneskelige tema som gir rom for refleksjon. Illustrasjonene er detaljrike og stimulerer fantasien.

Aktivitetene

Det følger med veiledning til alle aktiviteter, og det er selvsagt opp til hver enkelt barnehage hvor mye man vil fordype seg i hvert tema. Aktivitetene vil ha forskjellige nivå og er alle forankret i opplevelsesmål fra Rammeplan for barnehagen.

Aktivitetene inkluderer å snakke om vanskelige ord, invitasjon til samtaletema der man kan filosofere over noe som skjer i fortellingene, faktabokser til hjelp for både barn og voksne, samt spennende praktiske aktiviteter der barna kan lære mer om temaene gjennom å blant annet utforske nærmiljøet, lage ting, og mye annet lek og moro. Det vil også bli muligheter for foreldrene til å engasjere seg i tema og aktiviteter hjemme.