Barn liker å bake! Her er oppskrifter på brød som kan bakes med kort heving, lang heving eller uten heving.
Brød bakt med grovt mel og frø, og gjerne med myk plantemargarin på, er godt tilbehør til mange av de andre rettene du finner oppskrifter på her.
GROVBRØD
Jo oftere man baker, jo lettere blir det. Dette er en brøddeig som krever lite jobb, men litt ventetid. Enten kan man sette denne deigen på morgenen eller på ettermiddagen dagen før bakingen, og kaldheve over natten (se oppskrift lenger ned på siden).FRAMGANGSMÅTE
Bland ut gjær med vann i et desilitermål. Bland alt det tørre i en stor bolle og tilsett vannet og oljen. Elt deigen godt til den er myk og smidig. Sett deigen til heving under plast i 1 time eller til den har dobbel størrelse. Ta deigen ut på kjøkkenbenken og elt et par minutter. Tilsett eventuelt mer mel hvis nødvendig.Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Del deigen i fire emner, form emnene til !re brød og legg dem i en smurt brødform eller bare rett på bakepapiret. Fukt brødet med hendene og lag noen snitt med en skarp kniv for å unngå sprekker. Etterhev brødene under plast i 30-40 minutter. Sett brødene midt i stekeovnen, og stek i 40 minutter. Hvelv brødene ut av formene. Sjekk at brødene er ferdig stekt ved å banke under dem. De skal ha en hul lyd. Avkjøl brødene på rist.
TIPS OG MEDVIRKNING FRA BARNA
- La barna helle ingrediensene i bakebollen
- La barna røre det sammen og la dem også få prøve å kna deigen
- La barna være med og forme brødene
- Fortell også barna hvor melet kommer fra
KALDHEVET BRØD ELLER PIZZADEIG
Et alternativ til grovbrødet er dette brødet man kan starte på dagen i forveien. Det tar lenger tid, men en deig som står lenge trenger mindre elting og knaing. Den lange hevetiden gjør også at vi trenger lite gjær, og at smaken får lenger tid til å utvikle seg. Gjæren puster ut en gass som gjør at deigen blåser seg opp og hever, og det beste brødet får man ved å la gjæren få lang tid til å formere seg. Deigen kan også brukes som pizzadeig.FRAMGANGSMÅTE
Første dag: Ha mel og salt i en bolle. Lag en liten fordypning midt i melet. Mål opp lunkent vann i et desilitermål og løs opp gjæren. Hell væsken i bollen med melet og rør rundt med sleiv. Elt deigen godt med hendene i 5-10 minutter. Dekk bollen med plast og sett den kjølig over natten.Andre dag: La deigen få romtemperatur før den eltes. Elt deigen godt med hendene i 5-10 minutter. La den hvile i 45 minutter. Forvarm stekeovnen til 175 grader hvis du skal steke brød, eller 220 grader hvis du skal steke pizza.
Til brødbaking: Elt deigen etter den har hvilt. Form fire brød som du legger på ett eller to stekebrett dekket med bakepapir. Stek brødene i midt i stekeovnen på 175 grader i ca 35 minutter. Til pizzabaking: Mens deigen hever kan dere lage saus og fyll til pizzaen. Når det er på tide å bake ut pizzadeigen, deler dere deigen i fire emner. Arbeid gjerne med hendene eller kjevle deigen ut på en stekeplate dekket med bakepapir. La den etterheve i noen få minutter før fyllet legges på. Stek pizzaen midt i stekeovnen på 220 grader i ca 15-20 minutter.
KNEKKEBRØD
Denne oppskriften er veldig enkel, og knekkebrødet blir helt fantastisk godt! Barna får også muligheten til å smake på forskjellige typer korn og frø.FRAMGANGSMÅTE
Forvarm stekeovnen til 150 grader varmluft. Bland alt det tørre i en bolle og rør inn vann. La røren svelle i ti minutter. Fordel røren ut på tre stekebrett med bakepapir. Sett brettene i stekeovnen og stek knekkebrødene i 60 min. Omtrent halvveis i steketiden kan du ta brettene ut og dele knekkebrødet i passende biter med et pizzahjul før du setter dem inn igjen. Rotér på brettene slik at de blir jevnt stekt. Legg knekkebrødene til avkjøling på rist når de er ferdige.TIPS OG MEDVIRKNING FRA BARNA
- Mål opp korn og frø på forhånd
- La barna helle ingrediensene i en bolle mens dere prater om de forskjellige typene med korn og frø. Hvor kommer de fra? Hva kan man lage av kornet? Hvor dyrkes det?
- La barna smake på de ulike frøene og kornene.