Barnehageforum - Bladbanking

På høsten er løvet på trærne forlokkende vakre!

Vi vil gjerne ta dem med inn og spare de på en eller annen måte. Dette er en morsom aktivitet som de aller fleste barn liker.

 

Dere trenger:

  • Blad fra flere ulike trær og vekster.
  • Velg store og små. På høsten kan dere velge blader i flere ulike farger – grønne, røde og gule. Det viktige er at det er blader som er plukket fra trærne – de som dere finner på marken har ofte tørket så mye at de ikke lenger farger av så godt. Ta f.eks en formiddagstur og plukk bladene og bank direkte etter lunsj!
  •  Papir eller bomullstøy (for eksempel biter av lakentøy). Det viktige her er å tenke på å velge ett papir som ikke er blankt i sin struktur. Det skal helst være litt struktur for at bladavtrykket skal tas opp så bra som mulig.
  • Skjærefjøl
  • Hammer
  • Saks
  • Lim
  • Kartong

 

Gjør slik:

Brett et A4 papir på midten. Her kan dere bruke hvilket som helst papir. Legg tøybiten inni eller papiret som de vil at avtrykket skal overføres inni A4 papiret. Legg også inn et blad, med bladets overide vendt oppover over tøybiten eller papiret.

 

Ta nå hele pakken og legg på en skjærefjøl. Det er fint om det er et hardt underlag når dere skal banke og på en skjærefjøl gjør det ingen ting om det blir noen merker etter hammeren.

 

Nå kan dere begynne å hamre. Det er bare å banke på! På en del blad trenger du hamre lenge, på andre bare litt – du får bare prøve deg fram. Ikke tyvtitt for ofte, det blir best resultat om bladet ligger på samme plass til du er ferdigbanket!

 

Tips!

Pass på ørene – vær ute når dere skal banke!

 

Flere blad

Hvis dere ønsker det kan dere legge inn flere blad  ved siden av eller kanskje litt overfor det første avtrykket – og bank igjen. Når dere er fornøyd med avtrykket er det fint om det får ligge og tørke noen minutter!

 

Hva kan der bruke avtrykket til?

Ja, hvorfor ikke ramme det inn og heng det på veggen. Eller lage fine kort i farget kartong. Dere kan også legge avtrykket ved siden av et blad av samme type som dere banket – og feste begge med selvheftende plast. Skriv gjerne hvilket tre eller vekst det hører til!

 

Et annet tips er å klippe ut og sette opp en stor trestamme i brun kartong på veggen (gjør den stabil – så kan dere bruke den hele året!). Klipp tett intill bladavtrykket og fest bladet oppe blant grenene eller under treet (hvilken farge det skal være på de avtrykkene som skal være på grenene kan dere finne ut av ved å se ut av vinduet!)

 

Ideen til bladbanking har vi sett på blant annet Naturhistoriska riksmuseets hjemmeside.