I barnehagen kan vi gi barna positive erfaringer med matlaging, for å øke matgleden og motivasjonen for å smake på ny mat.

Grunnlaget for gode matvaner legges i oppveksten, derfor er det viktig at barna blir kjent med og lærer seg å like mer av den maten som er bra for oss å spise. Gjennom matlagingsaktiviteter i barnehagen kan barna lære viktige ferdigheter som de vil ha nytte og glede av hele livet. Og når barna får oppleve at det er gøy å lage mat, kan det bidra til å stimulere både matglede og matkompetanse.

I rammeplanen for barnehagen er det løftet frem at barna skal få delta og medvirke i matlaging i barnehagen, og at matlagingen skal bidra til deltakelse, samtaler og måltidsglede. Det å lage mat sammen er en god pedagogisk aktivitet, hvor barna får utforske, mestre og erfare hvordan et måltid blir til. Når barna er med på matlagingen er det også større sannsynlighet for at de blir motivert til å smake på ny mat. Gjennom matlagingsaktiviteter har vi også en naturlig anledning til å sette fokus på hvor maten kommer fra, hvordan vi kan lage mat fra bunnen av og hva som er bra for oss å spise.

 

Matjungelen er helt gratis, og tilbudet består av:

  • 5 hovedtema med filmer og refleksjonsspørsmål
  • Pedagogiske aktiviteter
  • Verktøykasse med inspirasjon og kunnskap
  • Materiell til personal og foreldremøter
  • ‘Kom i gang’kurs
  • Oppskrifter

 


Fiskefabrikanter og brødreddere

Å invitere barna med på matlagingen kan gjøres på et utall måter. Dere kan for eksempel invitere til fiskepinnefabrikk, hvor barna får erfaring med å lage en velkjent rett helt selv, og får et innblikk i matens vei fra fjord til bord. Forhåpentligvis gir denne aktiviteten selv de mest fiskeskeptiske barna lyst til å smake en egenlaget fiskepinne! Dere kan også kombinere matlagingen med et fokus på matredding. I dag kaster vi nemlig alt for mye mat – så det kan være veldig gøy for barna å lære om alt det gode vi kan lage av tørt brød i stedet for å kaste det. Arme riddere, krutonger til suppen, toast, ostesmørbrød... Listen er både lang og lekker!

Uansett hvordan dere velger å involvere barna på kjøkkenet, er noen av de viktigste ingrediensene en god plan og gode forberedelser. Det kan ta litt lengre tid å lage mat sammen med barn – de skal ha lov til å prøve, feile og lære underveis. Men husk at veien er målet! Barna kan lære mye om de bare får et par oppgaver underveis i matlagingen, som å mose, røre eller smake til maten. 

 

Her kommer Matjungelens beste råd til matlaging med barnehagebarn:

  • La barna medvirke. La barna være med på å bestemme hvilke matretter som skal lages, hvordan grønnsakene kuttes, og hvordan maten serveres. 
  • Bruk utstyr tilpasset barn. Ha gjerne skjærebrett og skarpe kniver tilpasset barna, og pass på at bord og stoler passer barnas høyde. Det bidrar til mestringsfølelse.
  • Ha en god plan. Tenk over gjennomføringen i forkant, og legg til rette for at alle barna, uansett forutsetning, kan være med i matlagingen.
  • Husk god hygiene. Hjelp barna med å forstå at god hygiene er viktig på kjøkkenet. Ha på forkle, sett langt hår i strikk og vask hendene. Lag noen få, enkle regler og gjenta dem jevnlig.
  • Prøv å lage mat ute. Ta matlagingen med ut på tur! Lag mat over bål eller på stormkjøkken. Begynn enkelt, f.eks. med pannekaker på stormkjøkken eller ostesmørbrød over bål.