Male, tegne, hoppe, sprette, kaste, dra og rulle! La oss og leke med naturen, og i naturen.

September og oktober står for tur. Med sin klare luft, og glødende drakt er høsten et eldorado for ikke bare røde neser, men også for kreative oppdagelser i naturens og ikke minst i lysets skattkammer. Soloppganger, glødende trekroner, lys i vinduene, dugg i gresset, frost i vannpyttene, nakne trestammer, kongler på bakken, frostrøyk fra munnen, søledammer og piskende regn! Alt dette, sammen med at ull og votter hentes fram fra skapet igjen, gjør høsten til et pirrende og hemmelighetsfullt drama. Jeg gleder meg!

På grunn strengt smittevern, vil vi fortsatt være mye ute i barnehagen. Så hvorfor ikke benytte barnehagens uteområder og nærområder til kunstneriske og fargerike sprell og oppdagelser?

Jeg vet jeg har skrevet om prosjektet «Putte i blåbærskogen» tidligere. Om hvordan barna her fikk boltre seg med malinger og ballonger. Dette var et tverrfaglig og litterært prosjekt. Blåbærgutter og tyttebærjenter arbeidet med dramatisering, tekst og kunst. Barnegruppa trykket bærskog i storformat og omgjorde avdelingen til et uterom, til et blåbæreventyr. Vi kan også flytte eventyrene våre ut, og gå på jakt etter naturens egne farger og fargestoffer. I dette nummeret av Verktøykassa skal jeg forsøke å komme med noen tips til uteaktiviteter med naturen som inspirasjon.

 

 

Helt på bærtur

Vi maler med bær og blader

Ikke alle barnehager har ubegrenset tilgang på natur, ei heller vokser alle barn opp nær natur eller skogsområder. Det er lengre til blåbærlyngen på Tøyen enn det er for barnehager nær markagrensen. Men, naturen er aldri langt unna, og vi kan, om vi ønsker det alltid hente litt natur inn til barnehagen. Et blåbærris, en kurv med tyttebær, en gren tynget av rødglødende rognebær, noen dotter med mose, og lukten fra en kvast granbar er nok til å fremkalle en sanselig og ny opplevelse, og ikke minst kunne være et utgangspunkt for lek og undring.

 

Dere trenger:

Blåbær fra naturlige ris som dere finner ute, eller spander noen få bær fra barnehagens eget spiskammer. Det er fullt mulig å eksperimentere med rips, solbær, stikkelsbær, kirsebær eller andre bær også. Husk at dere trenger svært lite væske for å få nok farge å male med. Dere trenger også noen gode tegneark, pensler, tilgang på vann og små svamper.

 

Slik gjør dere:

Dette er utvilsomt en sanselig oppgave, da barn er vant til å spise bær gjennom selvplukk eller syltetøy. Inviter barna til å undre seg over hvordan farger er og hvor farge kommer fra. Bær i sin naturlige form lukter godt, og smaker godt. De avgir også kraftig farge! Og det er samtalen rundt nettopp dette som er spennende. Hvordan for eksempel klær i gamle dager fikk fargen sin fra naturen. Hvordan ull og lin også er natur, og at disse materialene igjen fikk farge fra annen natur, som for eksempel fra bjørkeblader som avgir gul farge. Lek og fortell, lukt, smak og kjenn på fargene som kommer fram når vi skviser bærene, og vis barna hvordan fargene setter avtrykk på arket.  La barna leke seg med saften fra bærene. Bruk fingre, svamper eller pensler. Når bildene har tørket kan dere montere bildene sammen til en lang rekke eller til en collage.

Tips: Denne aktiviteten passer utendørs. Den kan også gjøres spontant som et fellesarbeid når dere er i skogen. Ha med tegnerull i sekken.

 

Kakaofeber

Vi maler med krydder og urter

Dere trenger:

Krydder, noen boller med vann, ark. På samme måte som dere kan hente ut farger fra bær og blader, kan vi låne noen få teskjeer krydder fra krydderhyllen. Gurkemeie, karri og kakao setter fantastiske farger og pirrer både smak, lukt og synssansen. Kanskje vi har noe krydder som går ut på dato? Eller vi kan handle inn litt på tilbud for anledningen. Urter som salt kan også benyttes til eksperimenter med farger, vann og papir. Dryss litt salt på et bilde som fortsatt er vått av vann og

maling, og saltet trekker opp vannet og lager spennende mønstre i motivet.

 

Slik gjør dere:

La barna kose seg med lukt og smak, og diskuter farger og egenskaper. Hvor kommer egentlig kakao fra? Hva er et krydder? Fordel litt krydder i små skåler. Finn fram svamper og pensler. Ha vann tilgjengelig. Vis barna hvordan du med en pensel eller svamp som er dyppet i vann og så i krydder setter farge til arket. 

Et tips er å væte arket i forkant med en svamp. Da kan vi helle eller drysse krydder over arket og se hvordan fargene blander seg og brer seg utover.

Denne aktiviteten passer godt utendørs. Her skapes bilder både med smak og lukt. Som en hyggelig avslutning kan dere servere en varm kopp med kakao til de små kunstnerne.

Du finner flere tips til uteaktiviteter fra Camilla Grieg i Verktøykassa 3/2020