Barnehageforum - Sansesommer

Ta vare på øyeblikkene for de aller minste og skap magi og tid for gode sanseopplevelser

Våren og sommeren i Norge i år blir ikke som den har vært tidligere, men det vi vet er at den ikke vil være lang! Så la oss nyte varmen og solstrålene mens de er her. OG selv om sommeren ikke vil bli som før, skal vi ikke glemme å ta vare på de øyeblikkene som blir store for de aller minste. Det er mulig viktigere enn før, å skape magi og tid for gode sanseopplevelser.

 

Såpeboblefest

Ingenting slår fri tilgang på såpebobler og såpeskum. Her er noen eksempler på aktiviteter man kan gjøre.

 

Såpeskumfabrikk
La barna få en stor balje med litt lunkent vann og såpe, tilsett en visp eller tre og visp opp masse herlig såpeskum sammen med barna! Dette er en magisk stund som kan våre så lenge boblene er tilstede. Tilsett litt konditorfarge eller vannmaling så blir det også en fargerik opplevelse.
 


Såpebobler i lange baner
Dere kan kjøpe ferdig såpebobler, men det er vel så enkelt å lage blandingen selv, og man kommer langt med ståltråd til å lage løkker i forskjellige størrelser til å blåse gjennom. Eller så fungerer det også med et eller flere sugerør.  For å lage store såpebobler hell såpebobleblanding i en større bolle eller bøtte, finn to pinner og knytt en tråd i hver ende så du får et rektangel, dypp i såpeblandingen og dra den gjennom luften. Det går også an å kunne av enden av en plastflaske og blåse gjennom tuten.

Lag egen såpebobleblanding som også egner seg til store såpebobler

  • 3 liter vann
  • 0,5 dl glyserol  (kjøpes på apoteket)
  • 2 dl oppvasksåpe uten bakteriedrepende middel

(oppskriften er hentet fra Forskerfabrikken.no).

For de yngste barna kan vi anbefale å la barna sitte eller ligge på tepper eller puter, sette gjerne på rolig musikk og blås såpeboblene mot de – jo flere jo bedre!
 


Se barnets opplevelser i dette bildet, Bare forestill deg hva barnets lille sinn tenker og opplever. En helt ny verden av opplevelser åpnes opp foran øynene på det.
 

Boblebilder
Bland maling med vann i forskjellige kopper/glass. La barna blåse i fargene slik at det kommer bobler opp. Her kan man enten ha et ark liggende under slik at boblene lager mønster på arket når de velter ut av koppen. Eller man kan dyppe arket i boblene når de kommer over kanten.

Klar, ferdig blås!

Legg til andre boblende aktiviteter du kjenner til eller kommer på.

 

Sanseløyper

Disse løypene vil trigge sansene til barna på ulike måter, mens de vandrer fra post til post. Sett ord på opplevelsene sammen med barna.

 

Lag fargefest i trærne, enten det har fått blader eller ei.
Du trenger ballonger i alle mulige farger, røde, grønne, gule og blå. Blås de opp og heng den enten opp sortert etter farge eller bland de for et fargesprakende uttrykk.. Skaff til veie musikk som kan spilles av gjerne ved hvert tre (nettbrett, mobil eller lignende) Har dere litt rom mellom trærne er det fint å ha ulike lyder ved hvert tre, vind som blåser, fuglekvitter, regnlyder osv.
 

 

Visuell sanseløye
Samle sammen lange stoffrester i ulike farger, cellofan i ulike farger, aluminiumsfolie, ballonger, CD’er og kanskje noen små speil eller hengende krystaller. Bruk det dere har og bruk fantasien.

Heng opp disse objektene i trærne eller lignende steder. La gjerne cellofanremsene henge slik at man kan legge de over hverandre og lage nye farger om man blander de

For en rolig sanseopplevelse, henges fargene avstemt - for eksempel rød gul, nøytral (aluminiumsfolie) blå gul, nøytral (CD’er) og rød og blå.

Eller lag en fargesprakende opplevelse

Husk å gi barna tid og rom til å oppleve med øyne, hender og ører.

 

Sanseløype full av lyd

andre aktiviteter

Følg en maur
Finn en maurtue og velg dere ut en maur og se hvor langt dere klarer å følge den. Finn ut hvor den går? Hva den gjør og undre dere sammen.

Søte små kryp
Ta med noen sukkerbiter på tur, Når dere finner en maurtue, legger du sukkerbiten på den og se hva som skjer…

Naturlig slikkpinne.
Skjør en tynn pinne fra et tre, ta av barken. Hold pinnen ned i en maurtue til den er full av maur deretter rister du av mauren og smak på pinnen….

Lag en insektfelle
Skjær toppen an en 1,5 liters plastflaske. Snu flasketuten inn i flaksen og fest den med en tape Slipp en sukkerbit med i flasken g sett den i solen. Insektene tiltrekkes av den søte lukten. Hvilke insekter klarer dere å fange? Undersøk de gjennom flasken og ta gjerne bilder og forstørr…

En regnværsdag
Når vannet sildrer og renner nedover bakken, ta på dere støvler og regnbukse. Prøv å grave grøfter med hælen, spader eller pinner og led vannet dit dere vil ha det. Etterpå kan dere lage en demning og få en søledam. Dette kan selvfølgelig også gjøres med vann fra en vannslange eller lignende.

Til denne sanseløypen trenger du ting som lager lyd! For eksempel pinner i ulike lengder og tykkelser. Skjeer i ulike størrelser, glassflasker med ulikt innhold vann, CD’er, blikkbokser (gjerne malt eller dekorert i enkelhet), spiker, sterk hyssing, saks og hammer, grytelokk, plastlokk. Bruk fantasien – hva enn som lager lyd eller barna kan lage lyd med, inviter til utforsking av det auditive.

Slik gjør du:

  • Heng pinne etter hverandre bortover en pinne eller gren. Heng de slik at de kan slå borti hverandre.
  • Heng opp skjeer på samme måte med håndtaket opp
  • Heng glassflaskene opp på samme måte, men ikke så høyt at barna ikke klarer å dunke på de med en pinne l
  • Heng opp CD’er
  • Heng opp boksene slik at de kan dingle i hverandre og så barna kan slå på de med pinnene sine.
  • Heng gjerne opp noenn gamle kjeler og grytelokk også om dere har.

Pass på at de ulike gruppene med objekter ikke henger for nærme hverandre, men allikevel i synlig avstand. La barna finne eller få en pinne hver til å utforske løypa her kan de bråke og lage musikk så mye de vil og orker.