Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Det beste måker vet er å vekke mennesker midt på natten fordi det er lyst og de tror det er dagen selv om det er natten. Det beste de vet å spise stikker fryktelig og heter kråkebolle.

 

Kråkebollen er jo egentlig ganske lur, den har dekket hele kroppen med pigger og er liksom havets piggsvin. Sjøpiggsvin heter den mange steder. Selv om den er lur, er kråkebollen ganske rar. Den bærsjer oppover, ut av et hull på taket, liksom. Litt grisete synes jeg, men den får jo vasket seg raskt, den lever i vann.

 

Når havet stiger og synker havner kråkebollene av og til i trøbbel. Den liker seg nemlig godt akkurat der havet kommer og går, i flomålet. Der er det mye god kråkebollemat. Når det er lavvann ligger kråkebollen på den våte sanden. Da kommer noen digre hvite fly som vi kaller måker. De er harde i nebbet og klyper tak i kråkebollen. Så hakker de løs mellom piggene for å få tak i den myke maten som er inne i kråkebolleskallet. Det går dårlig. Kråkebollen har tykt skall.

 

Men måkene er ikke dumme. De flyr høyt opp i lufta med kråkebollen i nebbet, og slipper den ned på steinene i strandkanten. Det tåler kråkebollen dårlig. Den knekker og bollematen renner utover. Måken lander og spiser.

 

Noen måker synes dette kan gjøres bedre. De har funnet ut at flyplassen i Berlevåg i Finnmark er flat og fin med mye asfalt. Når kråkebollene knuses på fjæresteinene blir innholdet spredd utover og nedimellom og det er et slit å plukke opp maten. Når de smæsjer boller på flyplassen, legger maten seg pent rundt kråkeskallet og de kan spise alt uten problemer. Før gikk ikke dette så bra. Da kom nemlig reven ofte og tok seg en måke mens den var opptatt med å spise.

 

Men i fjor fikk flyplassen gjerde, så nå kommer ikke reven inn. Dermed har måkene funnet ut at den fine bolleknuser’n, flyplassen i Berlevåg, kan brukes. De som jobber på flyplassen må tre ganger om dagen rydde kråkebolleskall fra rullebanen, og noen ganger slipper måkene piggkulene nesten i hodet på dem. Ekstra farlig kan det bli fordi måkene er litt kråke i bollen. De tar nemlig av og til feil av kråkeboller og runde steiner. Dermed slipper de steinene fra 15-20 meters høyde. Kanskje lurt å se opp neste gang du går ved sjøen og tror du er trygg.