Barnehageforum - Hvordan snakker vi med barn om korona?

Nytt fra Oslo skolen Utdanningsetatens nyhetsrom

Det er viktig å skape åpenhet og trygghet for barna. Det er naturlig at barn kan få reaksjoner som å bli engstelig, usikre, redde og at de er bekymret for hva som kan skje fremover. Barn får med seg mye informasjon gjennom media som er beregnet for voksne. Det er viktig å åpne opp for spørsmål. Barn trenger informasjon gitt på en måte som gjør at de forstår. Informasjon er med på å skape trygghet.

For at barn bedre skal forstå hva koronaviruset er anbefaler vi å vise Helsedirektoratets informasjonsfilm: 

Statsminister Erna Solberg sin pressekonferanse til barn på www.nrksuper.no kan også være med på å gi informasjon til barn om situasjonen barn er i per i dag i Norge (den bør ses sammen med barnet, da det kan være noe vanskelig for små barn å forstå). 

Hvorfor stenger barnehager, skoler og fritidsaktiviteter m.m.?

Skolene og barnehagene i Norge er stengt i minst to uker. Det er kun barn som har foreldre om jobber i samfunnskritiske jobber (helse, politi, o.l) som får være i barnehagen og på skolen.

Dere skal være hjemme fordi man skal unngå at flere blir smittet med koronaviruset. Ved at dere holder dere hjemme og ikke møter mange mennesker samtidig, samt følger regler om håndvask, reduseres faren for at de som ikke tåler viruset blir syke.

De fleste som blir smittet blir ikke mer syke enn en vanlig forkjølelse. De aller fleste friske voksne og barn som blir smittet blir ikke alvorlig syke. De gamle eller de som har sykdommer fra før kan bli alvorlig syke. De som blir alvorlig syke får hjelp på sykehuset. Det er viktig at ikke så mange blir syke, for da er det lettere for sykehusene å gi alle god hjelp.

Dette er også grunnen til at fritidsaktiviteter nå er avsluttet for en periode. Barn som må være hjemme fra skolen, eller fra fritidsaktiviteter er hjemme sammen med familie eller andre voksne. Du kan stille opp for en venn eller en klassekamerat ved å sende dem en hyggelig melding på sosiale medier eller ringe. Måten å ta vare på hverandre nå, er å ikke møtes fysisk, men digitalt. Du kan møte en venn eller to, men det er viktig at det er den sammen vennen du møter de neste dagene og ukene. Også når du møter en venn må dere holde avstand til hverandre og huske hygiene/håndvask.

Alle som går ut av skolen skal få karakterkort, har kunnskapsministeren forsikret om. Kunnskapsministeren er hun som har ansvar for alle barnehager, skoler og utdanninger.

Viktige begreper

Karantene

Hvis man har vært i kontakt med noen som er smittet blir man bedt om å være i karantene. Det er det legen som bestemmer. Karantene betyr at man skal være hjemme og ikke være i kontakt med andre mennesker. Du kan være sammen med de du bor med.

Man skal ikke gå i butikken, på trening, på kjøpesenter, café eller andre steder der det er mange mennesker. Man kan heller ikke ta offentlig transport som t-bane, trikk, buss og tog. Det er lov å gå ut å få litt frisk luft. Ingen barn er alene i karantene. De skal være hjemme sammen med en voksen.

IsolasjonIsolasjon er enda strengere enn karantene. Det er for de som er smittet og har blitt syke. Det er legen som bestemmer om man skal være i isolasjon. Da er man også hjemme sammen med de man bor med, men man får ikke lov til å gå ut av huset. Ingen barn er alene i karantene. De skal være hjemme sammen med en voksen.
BeredskapBeredskap betyr å være forberedt på en alvorlig situasjon. Det vil si i dette tilfellet å unngå at flere blir smittet. Når Norge er i beredskap betyr det at myndighetene legger planer og bestemmer ting for beskytte oss. Som for eksempel at vi nå ikke kan være på skolen, at vi ikke skal være mange mennesker samlet og at sykehusene er ekstra forberedt på å ta imot de som blir alvorlig syke.
EpidemiologEn ekspert på helse og sykdommer som korona.


Hva foreldre kan si til sine barn om sårbare venner

Ta vare på hverandre, særlig de du vet ikke har det bra hjemme eller ikke har så mange venner å snakke med. Ring/snap dem eller snakk med oss foreldre eller andre du er trygg på hvis du er usikker på om en du kjenner har det bra. Du eller den voksne kan også ringe barnas alarmtelefon på 116 111 for å be om råd til hvordan hjelpe den du kjenner, eller kontakte skolen din.

Trygge og normalisere i hjemmet

Det er viktig at barna møter trygge og rolige voksne som er åpne for å snakke om det de lurer på. Svar på spørsmål på en ærlig og konkret måte. Unngå at barn ser og hører for mye nyheter beregnet for voksne. Si til barna at det er en annerledes tid akkurat nå, men at dette skal gå bra.

Det kan være lurt å forsøke å normalisere hverdagen hjemme så godt det lar seg gjøre. Barn liker kjente rutiner. Gjør hyggelige aktiviteter sammen hjemme. Dette skaper trygghet.

Barn kan være sosiale på nettet. F.eks ha bursdag på Minecraft eller utsette sin bursdag.

Spørsmål som barn kan lure på

 • Er koronaviruset farlig for barn?
  Viruset er minst farlig for de friske og yngste barna. Men de må likevel følge samme regler som voksne med håndvask og å holde seg unna andre, fordi man kan være smittebærende. Selv om hele skolen smittes med korona, går det bra med de fleste voksne og barn på skolen.
 • Er korona farlig for voksne?
  For de fleste mammaer og pappaer er det ikke farlig å bli smittet. Noen få gamle og syke voksne og barn kan bli mer syke av å bli smittet.
 • Hvorfor må vi være hjemme?
  Hvis alle i hele verden blir syke kan vi få problemer med å behandle alle. Derfor forsøker Norge å forsinke prosessen til viruset nå, så sykehus har kapasitet til å behandle de som er, og som etter hvert kan bli veldig syke. I Norge skal alle som trenger sykehushjelp få hjelp.
 • Hvor ofte bør man vaske hender?
  Alltid på vei inn og ut av døra. Før og etter mat etc.
 • Har vi en vaksine mot korona?
  Vi vet ikke hvor lang tid det tar for å lage vaksine, men det finnes ikke en nå. Det jobbes med å lage en vaksine. Vaksinen kan komme om ett år eller senere, eller før. Det vet vi ikke.
 • Hvorfor er flere redde for korona enn de andre forkjølelser og virussykdommer?
  Fordi denne har vi ikke vaksine for, det har vi for de fleste andre. Vi er heller ikke immune mot koronaviruset noen av oss, så derfor kan flere bli syke enn vi vanligvis blir av virus og forkjølelser. Det at så mange ting holder stengt for å stoppe sykdommen gjør at noen også kan være redd for at foreldre mister jobb, det jobber regjeringen med.
 • Er statsministeren syk?
  Statsministeren er ikke syk. Men om hun blir syk kan hun styre landet hjemmefra. Hvis hun blir veldig syk, kan andre ta over jobben for henne.
 • Kan jeg være sammen med venner?
  Ja, dere kan gå til en eller to venner. Men da er det bare dem dere bør møte resten av perioden. Hold avstand, vask hender. Og prøv å møtes ute.
 • Hvorfor hamster mange mat?
  De er kanskje redde for å ikke ha nok mat. Men det trenger de ikke være. Alt tyder på at matproduksjonen i Norge fungerer godt og at lagrene er fulle av mat. Selv om det er stengte grenser til alle land, kan mat importeres inn uansett.
 • Kan viruset smitte over til dyr?
  Vi vet ikke alt om viruset, men vi tror ikke det smitter over til dyr.
 • Kan nasjonaldagen 17. mai avlyses?
  Det vet vi ikke enda, men en markering blir det selv om den blir annerledes.
 • Må bursdager avlyses?
  Bursdagsselskaper med mange mennesker må dessverre avlyses eller utsettesnoen uker. Dette er kjedelig og kan føles urettferdig. Du kan ha bursdag med familien eller på nett med venner, f.eks via Mindcraft.
 • Blir det sommerferie?
  Det blir en annerledes sommerferie fordi ikke alle kan reise dit de vil, men alle får ferie.
 • Hva kan vi barn gjøre for å hjelpe til?
  Hvis du vet noen i klassen eller nabolaget ikke har noen å snakke med, ta kontakt med dem. Eller om noen i klassen har en sykdom og må være inne hele tiden, oppmuntre dem. Vi kan være sammen uten å være fysisk sammen.

Informasjon om koronaviruset fra Oslo kommune

Folkehelseinstituttet: Koronavirus temaside

Stengt - men litt åpent

Barnehagene er stengt. Men ifølge helsemyndighetene og Utdanningsdirektoratet skal det gjøres unntak for enkelte grupper. Hvordan fungerer dette i praksis?

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Berge Skodjereite

Ja. Æ savne Stein Erik og dem andre vennan mine. Æ håpe Stein Erik kjæm tebake uten vannkoppa. Æ savne å gå på tur med Månebarna.

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Nordsveen Djuve

Det er veldig sånn at det føles litt kjedelig midt på morgenen, og jeg gleder meg litt til førskolegruppe. Det er litt kjedelig på starten på en måte, jeg har mer lyst til å være i barnehagen.

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Løw Bradley

Tips fra femåringen: Høre på lydbok, ikke gå ut sånn at du blir smittet. Tips fra niåringen: Få deg Skype, så du kan snakke med vennene dine og tegne samme med dem.

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Hesleskaug Joseph

Det er også gøy med prosjektet vi lager som en familie. Vi har til nå hatt et prosjekt om å lage en stor bokstav med maling, spikre og tau. Også må man ut, for man blir litt gæren av å være inne...

Les mer >>

VÅR BEREDSKAPSBARNEHAGE:

Bjørnebo barnehage, Søndre Nordstrand, Oslo

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Lofthus

Jeg har tenkt meg godt om, og det er ikke noe hjemme som ligner på barnehagen.

Les mer >>

Hjemmebarnehagen: Familien Aune Husøy

Jeg savner barnehagen litt – å leke med vennene mine.

Les mer >>

- Det er mange ting vi skal rekke i løpet av en dag!

Redaktør Birgitte Fjørtoft snakker med førsteamanuensis på Høgskolen Innlandet om pedagogikkens tid, lekens ikke-tid og barnets verdighet.

Les mer >>