Barnehageforum - Snodigheter ved perlebordet - Epleslang og bærtyver

Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

I naturen er det mange planter, busker og trær som har frukt og bær og nøtter som er gode å spise. Noen finnes i hagene våre også. Jeg husker banan, molter, eple, blåbær og rognebær. Husker du kanskje flere?

Alle bær og frukter som finnes i hager og på gårder kommer egentlig fra den ville naturen. Men for over tusen år siden tok vi med oss buskene og trærne hjem fra skogen og plantet dem i åkeren og hagen. Finnes det bringebær der du bor? De vokser i skogen og smaker godt. De finnes også i hagen og butikken. De som vokser i skogen er mindre enn de som vokser i butikken.

I noen skoger finnes det apekatter. Og fugler og ekorn. De eneste apekattene i skogen i Norge er barn på tur. Voksne sier til barn; - Du er litt av en apekatt, du! Men ordentlige apekatter hopper rundt i trærne og rapper frukten som henger der. Noen spiser bær også. Barn på tur spiser også bær de finner. Blåbær gir blå tunge og smaker søtt og godt.

Når noen stjeler epler fra hager heter det epleslang. Noen fugler vil også gjerne stjele epler, de synes de smaker godt. 

Trær og busker som har frukt og bær og nøtter har altså mange besøk av røvere. Kanskje litt trist? Nei, ikke trist i det hele tatt. Trærne og buskene vil nemlig gjerne at noen skal stjele frukten og bærene. Tenk det! De vil det selv. Inne i alle bær og frukter er det nemlig frø, de er barna deres. Og det er viktig å få plantet frøene rundt omkring. Apekatter, ekorn og fugler spiser frøene og går aldri på do. Nei, de slipper bæsjen sin over alt. Noen ganger på steder det er fin jord å vokse i. Så kommer det et nytt tre eller en ny busk opp av bakken. Takket være tyvene som rappet frukten og bærene.