Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

 Gratulerer med dagen, sier vi til hverandre når vi har bursdag. Noen har hørt akkurat det ganske mange ganger. Verdens eldste menneske var franske Jeanne Calment, som var 122 år da hun døde for ti år siden.

 

Verdens eldste skilpadde – Harriet – døde rett etter bursdagen sin i november. Hun ble 176 år gammel. En indisk skilpadde hevdes å være 250 år, men det er det ingen som husker helt sikkert.

 

Trær kan bli veldig gamle. Noen kan feire over 4000 bursdager. Det er mye. Men et slikt tre er jo bare ungdommen i forhold til Lomatia. Kjenner du henne? Hvis du kjenner henne, kan du sikkert kalle henne en gammel venn.

 

Lomatia lever i et land som heter Tasmania, ikke langt fra Australia, omtrent rett under føttene dine på den andre siden av jorda. Hun er en plante som vokser i et fjellområde. Det rare er at hun nesten ikke kan spre seg. Hun har ikke frø som de fleste andre planter og må bli større ved å sende ut røtter til andre steder nær der hun vokser. Ved å kikke på blader som er blitt til stein i området der Lomatia holder til, har forskerne funnet ut at hun har levd på det samme stedet i 43 600 år.

 

Jeg tror Lomatia skal være glad for at det ikke er noen rundt henne som sier gratulerer med dagen, hvert år. Da hadde hun sikkert blitt veldig lei av akkurat det. Førtitretusensekshundre år, greier du å lese det?