Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.

Du tror kanskje det er bare vi mennesker som liker lørdagsgodteri. Men det er helt feil. Nede i havet skjer det noe rart.

 

Koraller heter noe som vokser på hav bunnen og ser ut som planter med veldig hardt skall. Men egentlig er korallen et dyr. De er ofte vakre og fargerike for å trekke til seg bittesmå dyr som de lurer inn i åpninger og sluker. Korallene vokser i store skoger på havbunnen som vi kaller for rev – ikke Mikkel rev, men korallrev. Der er det fint å gjemme seg for fisk og krabber og mange andre, og derfor er det mye liv ved korallrevene.

 

En fisk som elsker korallrev er korallfisken. Den er ganske feit og finner masse god mat rundt korallene. Den blir ikke spist av korallene, de er venner. Men det er noe som plager korallfisken. Noen små kryp tygger på skinnet til korallfisken, og det er ekkelt og gjør litt vondt. Ved korallrevene finnes også en annen fisk som er mye mindre. Den heter pussefisken. Den spiser små kryp og kan derfor hjelpe korallfisken med litt rydding på kroppen. Spørsmålet er om den gidder akkurat det. Korallfisken vet at pussefisken også er glad i litt søtt. Derfor byr den på godteri for å lokke pussefisken til seg. Den har ikke akkurat noen skål til godteriet, nei, den tilbyr søtt slim utenpå skinnet sitt.

 

Pussefisken elsker det søte slimet. De små krypene smaker ikke så godt, de er ganske sure. Derfor prøver den seg med litt juksing, den spiser bare søtt slim og hopper over de sure små. Da blir korallfisken sint. Det får være grenser for frekkhet og pussefisken blir jaget. Dette vet jo leppefisken, så den spiser litt av hvert. Hvis en annen korallfisk ser på når pussefisken renser en korallfisk for små kryp, spiser den mer av de sure, ekle små enn når ingen ser på. 

Ganske lurt, synes du ikke?