Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.
Noen barn synes ost med mange hull i er godt. Og mange voksne også. Er det hullene som er så gode, mon tro? En av hullostene heter Jarlsbergost og er kjent over hele verden. Det er en liten vennligsinnet bakterie som heter Propion som lager hullene i osten. Bakterier er noen ganger farlige men oftest er de ganske greie. Vi trenger bakterier for at kroppen vår skal ha det bra.
Propion lager god smak på osten og er veldig god til å ”proppe” hull. Derfor er de som lager osten veldig interessert i at den skal ha det bra. De har laget en barnehage for Propion-bakterier. Der er det noen ansatte som passer på at Propion-gjengen trives og vokser, og hver uke sendes en flokk med Propion til meieriene rundt omkring i Norge som lager Jarlsbergost. De får plass i ostemassen som skal bli hullost og gjør jobben sin. Snart suser det hulloster i fine pakninger ut i butikkene der du plukker dem ned i handlevognen din.
Tenk på Propion neste gang du propper i deg hullost