Sansenes spiskammer er en interessant og nyttig bok for barnehager

Sansenes spiskammer er en god håndbok med en konkret metode for sansestimulering gjennom smaksopplevelser. Den kan absolutt anbefales til andre barnehager.

Vi har alle matminner og smaksopplevelser fra vår barndom, og vi vet at grunnlaget for gode kunnskaper, holdninger og interesse for mat legges tidlig i livet. Sansenes spiskammer er en bok som gir oss en god innføring i våre sanser, de ulike grunnsmakene og hvordan vi kan øve oss opp til å bli «supersmakere». Smakssansen kan trenes opp på lik linje med de andre sansene våre, og barna kan da få større matglede og evne til å skille mellom ulike råvarer og matvarer av ulik kvalitet.

Boka presenterer Sapere-metoden som gir oss kunnskaper om hvordan vi på en leken måte kan utforske og utprøve nye smaksopplevelser sammen med barna i barnehagen. Metoden er utviklet i Frankrike, og er nå godt utbredt i skoler og barnehager i både Finland og Sverige.

Hvorfor vente med å gi barna smaksopplevelser?

«Det er ingen aldersgrense, og hvorfor vente med så spennende ting som smaker», sies det i boka. Boka presenterer barnets sanser og hvordan disse kan utvikles via nye smaksopplevelser. Vi blir guidet gjennom en spennende og enkel metode som direkte kan brukes i barnehagens hverdag. Her får vi et ferdig pedagogisk opplegg innenfor matlaging sammen med barn, sansestimulering og utvikling. Boka er full av konkrete eksempler for hvordan utvikle barns sanser via mat.

Nyttig

Sansenes spiskammer er en interessant og nyttig bok for barnehager. Mange barnehager serverer ensidig kost til barna, såkalt «barnehagemat og barne-vennlig mat». Gjennom Sapere-metoden får man virkelig en mulighet til å komme bort fra akkurat denne tankegangen. «Det finnes ingen aldersgrense for smaksopplevelser», og dette er helt i tråd med vårt satsingsområde i egen barnehage. Hvorfor vente med å gi barna smaksopplevelser? Sapere-metoden er en spennende metode som godt kan brukes i barnehagene. Den kan enten brukes som et prosjekt hvor man «rendyrker» den over en periode, eller man kan la essensen i metoden bli en del av barnehagehverdagen. Man kan bruke metoden som hjelpemiddel til å gi barna spennende smaksopplevelser. I en hektisk barnehagehverdag kan det være litt vanskelig og «rendyrke» et pedagogisk opplegg, men å la essensen bli en del av hverdagen har vi stor tro på.

Boka er også god fordi den kan brukes som en verktøykasse til akkurat dette, her plukker man øvelser direkte ut av boka. Sansenes spiskammer har også et enkelt språk som gjør at den er lett å lese for alle barnehageansatte, og med mange gode illustrasjoner og bilder, er den rask å lese.

I vår barnehage kommer alle ansatte til å lese boka, slik at alle får tilegnet seg denne kunnskapen som boka formidler på en enkel og oversiktlig måte.

Selv om ikke grunnstoffet i boka er nytt, med tanke på sanser og sanseutvikling, så er Sapere-metoden noe helt nytt og interessant. Som barnehage trenger man å fornye seg og tenke litt nye veier, og Saperemetoden er en fin mulighet til dette. Vi tror også boka passer for alle barnehager. Den passer for ansatte som brenner for å gjøre ting litt annerledes og spennende. Her har man en unik «smørbrødliste» av et opplegg, som kan gjøre hverdagen mer spennende både for liten og for stor.

God håndbok

Vår konklusjon er at denne boka er bra! Det faglige innholdet i boka er lettforståelig for alle, og den er en god håndbok med en konkret metode for sansestimulering gjennom smaksopplevelser.

Boka er veldig i tråd med vår barnehage og vårt arbeid rundt dette med mat og barn. Så vi vil absolutt anbefale den til andre barnehager. I vår barnehage kommer alle ansatte til å lese boka, slik at alle får tilegnet seg denne kunnskapen som boka formidler på en enkel og oversiktlig måte.

FAKTA Bok: Sansenes spiskammer.
Forfattere: Stina Algotson og Åsa Öström:
Forlag: Pedagogisk Forum 2013.
Antall sider: 144 sider.
Pris: Kr 298,00

Du kan bestille boken ved å følge denne linken