Barnehageforum - – Ledelse er noe to personer kan gjøre sammen

En høyere andel barnehagelærere i barnehagen er i ferd med å bli en realitet. Men hvordan går det når den pedagogiske ledelsen skal deles på to? I Sørhellet barnehage har de erfaring med det.

Med to barnehagelærere på hver avdeling, må den ene være pedagogisk leder og den andre en form for nestkommanderende? Nei, mener Grethe Barane, styrer i Sørhellet barnehage i Klepp kommune. Der har de i flere år hatt to likestilte barnehagelærer på hver avdeling, og har gode erfaringer.
 
– Hva må til for at det skal fungere?
 
– De to likestilte lederne må ha avklart forventningene de har til hverandre, og vi som leder barnehagen må ha avklart forventningene til dem. En viktig forutsetning er også at vi har et grunnsyn vi er enige om, at alle vet hvilke mål vi har og hva vi styrer etter. Vi er en verdibasert barnehage, det vil si at vi har formulert hva som er viktig for oss og hva vi skal gjøre for hvert enkelt barn, og dette er et godt grunnlag å lede på.
 
konferanse: Lederforum 2018

Fra 1. august 2018 får vi sannsynligvis en bemanningsnorm og en bedre barnehagelærernorm. Det er på tide å diskutere hvordan denne ressursen kan benyttes på best mulig måte. Hvordan stiller vi oss til de utfordringer og muligheter som følger med flere barnehagelærere? Vi tar debatten på Lederforum 2018.

I tillegg setter vi blant annet fokus på:

  • Ledelse som balanse mellom nærvær og ambisjon
  • Tar du sjansen på tillit i din ledelse?
  • Kan du lede oppover?
 
– Hvilke råd vil du gi til andre barnehager som nå skal gjennom prosessen med å finne gode løsninger for flere barnehagelærere på samme avdeling?
 
– Start med å avklare forventninger, det er helt nødvendig. Og ha ledelse i bakhodet hele tiden: Hva er ledelse og hvordan kan vi praktisere god ledelse? Sett gjerne sammen barnehagelærere som er ulike og har ulik kompetanse, i stedet for to som er like. Og vær tydelig på at dersom én av barnehagelærerne kommer til styrer og vil gi tilbakemeldinger på kollegaen, så må de snu i døra og hente kollegaen også! sier Grethe Barane.
 
Du kan lese hele intervjuet i Tidsskriftet Barnehagefolk 4/2017 som kommer i begynnelsen av desember.

Mye trivsel trenger ikke gi jobbtilfredshet og kan sluke din tid til ledelse

Nyere forskning viser at for høyt fokus på trivsel på arbeidsplassen, faktisk kan virke mot sin hensikt.

Les mer >>

Lederskap kan læres

Er det mulig å være både en god pedagog og leder?

Les mer >>

Er du en modig leder?

Vi trenger modige ledere som oppmuntrer til ro, lek og hvile

Les mer >>

Hvordan er du en street-smart leder?

Mange ledere har skapt gode resultat med et utgangspunkt av personlige egenskaper og en evne til gode vurderinger og beslutninger, men neppe uten å gjøre feil, og etter hvert lære fra dem. Men hvordan har de klart å komme seg fra uerfaren til trygg leder?

Les mer >>

10 setninger en leder bør unngå å bruke

Det skal ikke komme mange uheldige formuleringer ut av din munn før de skader lederskapet ditt og dine ansatte begynner å se seg om etter en ny jobb. Les hvilke ti setninger du ikke må si som leder.

Les mer >>

Lederen har ordet!

Jeg skulle gjerne hatt litt mer tid til å sette meg ned i fred og ro og reflektere rundt det vi jobber med

Les mer >>

Hvordan har dine medarbeidere det egentlig?

Hvordan snakker man med sine medarbeidere om hvordan de egentlig har det midt i pandemien?

Les mer >>

Hvordan lede nye unge pedagogiske ledere inn i lederrollen?

Din innsats som leder vil være avgjørende for om nye unge ledere vil lykkes i sin ledergjerning

Les mer >>

De nye pedagogene i barnehagen

I denne kronikken utfordrer Kenneth Pettersen til diskusjon om stillingen Pedagogisk Leder 2.

Les mer >>