Å lage mat sammen med barna er alltid populært. Her presenteres pakistansk gryte, vårruller, empanadas med mer.

Pakistansk gryte

Passer til 6-8 personer

1 stor løk
100 gram margarin
1 kg kjøttdeig (eller 1 stor kylling eller 1 kg lammekjøtt)

1 kg poteter
3 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
1 pose grønnsaker (ikke mais)

½ teskje karry
1 spiseskje salt
½ teskje chili
½ teskje garam
2 glass vann

Hakk og stek løk i margarin, tilsett kjøttdeig som brunes. Tilsett krydder, tomater og poteter. Rør godt i gryta og ha god varme. Gryta kokes til potetene er møre. Ha i grønnsaker til slutt og tilsett 2 glass vann. Server med ½ kg ris.
Chapati

1 kg grovt mel
½ kg hvetemel
1 ss salt
5 dl vann

Alt blandes sammene til en deig. Form deigen til små boller som kjevles ut til rundinger, og som stekes i stekepanne på middels sterk varme.

Vietnamesiske vårruller

1 kg svinekjøttdeig
4 gulrøtter
1 boks krabbe (naturell)
2 egg
litt hakket løk
litt hodekål i strimler
2 ts salt
2 ts sukker
litt pepper
½ liter matolje
rispapir (til å pakke inn kjøttblandingen med, kjøpes i kinesisk butikk og heter ”spring roll pastry”)

Bland salt, sukker, pepper, olje, hakket løk og krabbe sammen med kjøttdeigen. Rasp gulrøtter og hodekål eller finkutt det i kjøkkenmaskin og bland dette også inn i kjøttdeigblandingen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til å blande alle ingrediensene sammen.

Legg 1 spiseskje kjøttfyll midt på rispapiret, brett inn sidene og rull sammen. Varm opp stekepanna og tilsett ½ liter olje. Frityrstek vårrullene til de er pent brune, og kjøttet er gjennomstekt.
Kyllinggryte fra Vietnam

1 kylling
½ kg poteter
5 gulrøtter
1 boks tomat
2 ts salt
2 ts sukker
2 ts glutamat
litt pepper

Del kyllingen opp i små biter. Bland salt, sukker, glutamat og pepper med kyllingbitene og la det stå i 30 minutter. Varm opp kjelen, ha litt smør eller matolje i. Helle tomatene oppi, rør godt og legg kyllingbitene i og bland alt godt sammen. Hell i ½ liter vann og la det koke i 20 minutter. Til slutt skal potetene og gulrøttene tilsettes og kokes i 10 minutter – og gryta er ferdig. Serveres med ris.
Hurtigstekt kylling med grønnsaker

½ kg kylling (bryst)
1 dl olje til steking

Marinade
3 ss vann
¼ ts salt
1 ss maizena

Grønnsaker
6 purrer
10 tørkede sopp (legges i varmt vann i 10 minutter)
3 hg. Ertebelger
selleristang
løk

Saus
1 kopp kraft
1 ss matvin/sherry
1 ss maizena
1 ts sukker og salt
1 ss olje

Ta skinnet av kyllingen og skjær den diagonalt i skiver. Legg kyllingen i den ferdigblandede marinaden i ca 20 minutter. Varm opp woken (vietnamesisk stekepanne) og tilsett oljen. Stek kyllingen i middels varm olje til den skifter farge. Ta opp kyllingen og la den renne av seg. Slå oljen ut av woken og varm den opp på nytt. Stek så løken i 1 ss olje. Tilsett så den ferdigblandede sausen og kok opp. Rens ertebelgene og skjær dem i to på skrå. Sellerien skjæres også opp på skrå. Tilsett grønnsakene og kok opp på nytt. Ha i kyllingen, rør godt sammen og server.

Hurtigstekt kjøtt med paprika

½ kg oksestek
2 paprika i strimler
1 dl olje til steking

Marinade
½ ss maizena
½ ss soyasaus
1 ss matvin/sherry
1 ss vann

Grønnsaker
S ss sort bønnesaus
1 ss hakket purrestilk
½ ss ingefærrot
2 fedd hvitløk

Saus
2 ss vann
1 ss maizena og olje
1 ts sukker, salt
½ ts pepper

Skjær kjøttet i strimler og bland med marinaden. Tilsett 1 ss olje slik at strimlene skiller seg. Varm woken og tilsett oljen, Stek kjøttet under omrøring til det skifter farge. Varm opp woken på nytt og tilsett olje. Hurtigstek paprikastrimlene sammen med 1 ss vann. Legg grønnsakene og sausen i hver sin bolle. Varm opp woken på nytt og tilsett olje. Ha i grønnsakene, sausen, kjøttet og paprikaen. Stek alt hurtig på sterk varme.

Suugo iyosabajet

(Somalisk gryterett)

1 kg kjøttdeig
5 løk
ca 11 gulrøtter
ca 10 poteter
2 grønne paprika
4 fedd hvitløk
soyaolje
salt
2 grønne pepper
2 bokser hermetiske tomater
1 ss tomatpurre

Stek kjøttdeigen i olje i en gryte. Ha i finhakket hvitløk, løk, tomatpurre og tomater. Del opp gulrøtter og poteter i biter og legg det opp i gryten.. Tilsett til slutt småbiter av grønn pepper og paprika. Gryten kokes til potetene er ferdigkokt.

Sabajet (brød)
2 kopper melk
7 dl vann
3 ts salt
1 kg hvetemel
1 ss matolje
litt sukker

Bland hvetemel, salt og sukker. Rør deretter i olje, melk og til slutt vann. Deigen skal stå litt og hvile. Kjevles til runde små brød. Smøres inn med litt olje og stekes i stekepanne.

Fylt paprika fra Jugoslavia

½ kg kjøttdeig
5-6 røde paprika
2 egg, salt og pepper
chilipepper
1 middelse stor løk

Saus
2 bokser tomater
1 ts tomatpure
2,5 dl fløte eller rømme

Skjær toppen av paprikaen og ta ut innmaten. Kok opp vann og legg paprikaene til trekk i 3-4 minutter. Kjøl dem så ned. Bland kjøttdeigen, krydder, egg og løk og stek dette. Fyll paprikaen med kjøttdeigblandingen. Bland sammen sausen og hell den over i en ildfast form. Sett paprikaen i sausen. La det hele så småkoke i ovnen i 30-40 minutter ved 225 grader. Serveres med ris, poteter, loff eller liknende.

Empanadas

Fyll
1 kg kjøttdeig
4 store løk
salt
kjøttbuljong
4 ss olje
1 ts cumin
4 kokte egg
oliven
rosiner

Deig
1 kg hvetemel
3 ts bakepulver
5 dl lunken melk med 200 gram smeltet smør
salt

Stek kjøttdeigen og løk i oljen og tilsett krydder (kan gjøres dagen før!). Bland bakepulver, hvetemel og salt. Tilsett melk og smør. Sett deigen og la den heve ca ½ time. Del deigen opp i passe store emner (6-8 stk) Kjevle ut emnene litt og litt til de blir runde og ½-1 cm tykke. Foordel kjøtt, løk, egg, oliven og rosiner på emnene. Dekk fyllet med deigen slik at emnene blir til halvrundinger. (Kan pensles med rå eggehvite). Stekes ved 200 grader til de blir passe brune.

Arabisk gryte

1 kg poteter
4 løk
1 boks eller glass tomatpure
½ kg kjøttdeig (blandes med salt, pepper, egg, melk og knust kavring)
krydres med salt og pepper

Potetene skrelles. Løken deles i halve skiver. Legg potetene i skiver i en stor gryte. Deretter en løk i skiver. Krydre med salt og pepper. Legg deretter et nytt lag med poteter og løk . 4 lag til sammen. Ha i tomatpure og legg kjøttdeigen som et lokk på toppen. Fyll opp med vann. Ikke over kjøttdeigen. La det koke i ca 45 minutter.

Olivie – iransk salat

1 kylling
1 bokse erter
5-6 kokte poteter
2 tuber majones
litt sylteagurk (etter smak)
2 sitroner
6 kokte egg
olivenolje
3 tomater

Kok kyllingen og ta ut beina. Bland majones,, kyllingkraft og olivenolje godt sammen. Rasp kylling, poteter, egg og sylteagurk med grov rasp og rør dette inn i majonesblandingen. Tilsett erter. Legg salaten på et serveringsfat. Press sitronsaft over og pynt med sitronskiver og tomatbåter.