Barnehageforum - Opplysninger underlagt taushetsplikt

Hvilke opplysninger er egentlig underlagt taushetsplikten? Her er en fin gjennomgang som kan gi et tydeligere svar på det.

Det er primært opplysninger om noens personlige forhold som er underlagt taushetsplikt, jf. bvl. § 6-7 første og annet ledd og fvl. § 13 første ledd nr. 1. På barnevernområdet omfatter dette også opplysninger om fødested, fødselsdato, personnummer, statsborgerforhold, yrke, bopel og arbeidssted. 

For at disse opplysningene skal være underlagt taushetsplikt kreves det at de er mottatt i forbindelse med tjenesten eller arbeidet.

Opplysninger om personlige forhold

Opplysninger om personlige forhold omfatter i utgangspunktet alle opplysninger som er knyttet til en person, uten hensyn til om opplysningene anses som følsomme eller ikke. Typiske opplysninger som er knyttet til en person er opplysninger om en persons slektskap, familie og hjemmeforhold, fysisk og psykisk helse, karakter og følelsesliv. Opplysninger om en persons utdanning, arbeid, økonomiske situasjon, holdninger og innstillinger ansees også knyttet til en person.

Opplysninger om en persons tilknytning til barnevernet vil alltid være omfattet. Ut i fra dette bør barnevernet som en fast regel verken bekrefte eller avkrefte forespørsler om en person har tilknytning til en barnevernssak, eller for eksempel om et barn er plassert i fosterhjem eller institusjon.

Også opplysninger om fødested, fødselsdato og personnummer, statsborgerforhold, yrke, bopel og arbeidssted er underlagt taushetsplikt på barnevernområdet, jf. bvl. § 6-7 annet ledd. Grunnen til at disse for så vidt nøytrale opplysningene er underlagt taushetsplikt på barnevernområdet er at de kan røpe en tilknytning til barnevernet.

Opplysning om en persons oppholdssted kan likevel gis uten hinder av taushetsplikt når det er klart at dette ikke vil skade klientens tillit til barneverntjenesten eller institusjonen, jf. bvl. § 6-7 annet ledd i.f. Oppholdsstedet vil kunne være personens adresse eller arbeidssted, eller stedet personen faktisk oppholder seg. Begrunnelsen for at oppholdsstedet kommer i en særstilling er at opplysninger om dette vil kunne være av vital betydning for å kunne komme i kontakt med personen. Bvl. § 6-7 annet ledd i.f. åpner kun for en adgang og ikke en plikt til å gi ut opplysninger om en persons oppholdssted.

Opplysninger mottatt i forbindelse med tjenesten eller arbeidet

For at opplysninger skal være underlagt taushetsplikt kreves det at de er mottatt i forbindelse med tjenesten eller arbeidet. Det er uten betydning hvor mottakeren er når opplysningene mottas, om vedkommende er på jobben, på besøk hjemme hos en klient eller for eksempel hjemme hos seg selv. Det er videre uten betydning hvordan mottakeren får opplysningene. Det kan for eksempel være ved meddelelse fra klienten, andre privatpersoner eller andre offentlige organer, ved iakttakelse eller undersøkelse, eller ved å lese journaler.

Opplysninger som er mottatt i fritiden er vanligvis ikke underlagt taushetsplikt. Imidlertid vil også disse opplysningene unntaksvis kunne være underlagt taushetsplikt. Mottakeren må i så fall ha mottatt opplysningene på grunn av sin tilknytning til tjenesten eller arbeidet.

Kilde: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet